BRATISLAVA. Bezlepkové koláče, cesto na pizzu aj piškóty. Ostražitosť pred lepkom sa stala módou a na diétu prechádzajú aj ľudia, ktorým lepok nespôsobuje zdravotné problémy.
Trend zaujal aj vedcov. V štúdii zverejnenej v The British Medical Journal sa rozhodli preskúmať jeho dlhodobý vplyv na ľudí bez celiakie.
Čo je celiakia?
Celiakia je trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepku (gluténu). Je to zmes proteínov gliadínu a glutenínu, ktoré sa spolu so škrobom nachádzajú v zrnách obilnín. Celiatikom spôsobuje chronický zápal sliznice v tenkom čreve a bráni vstrebávať v dostatočnom množstve živiny. Pri celiakii hrá dôležitú úlohu dedičnosť: u príbuzných prvého stupňa je jej výskyt desaťnásobne vyšší ako vo zvyšku populácie
Vyplýva z nej, že bezlepková diéta u tých, ktorí ju nepotrebujú, môže spôsobiť viac problémov než úžitku.
Celiatikov je jedno percento
Lepok je zmes bielkovín, ktorá sa bežne vyskytuje v zrnách obilnín, ako sú raž, pšenica, ovos a jačmeň. Pacienti s celiakiou sa lepku vyhýbajú, ich telo nedokáže živinu spracovať a spôsobuje nadúvanie, hnačky a nevoľnosť.
Celiakiou trpí približne jedno percento európskej populácie, podľa britského The Independent však vlani stúpol svetový predaj bezlepkových výrobkov takmer o 13 percent.
Na porovnanie, predaj ostatných balených potravín vzrástol iba o štyri percentá. Pre vidinu zdravia sa tak prospešných celozrnných jedál vzdávajú aj ľudia, ktorí na bezlepkovú diétu nie sú odkázaní.