BRATISLAVA. Ešte rozospatí si na raňajky ukrojíte krajec chleba. Natriete ho maslom, položíte naň plátky šunky a s chuťou sa zahryznete.
Ústami sa nečakane rozľahne zemito-štiplavá príchuť. Až na druhý pohľad zistíte, že chlieb pokýva huňatá biela pleseň. Hlavou vám vzápätí preletí myšlienka: Ublíži mi?
Najkratšia a najvýstižnejšia odpoveď znie - môže, no nemusí. Pokiaľ človek priamo netrpí alergiou na plesne, môžu mu ublížiť toxíny.
Ktoré potraviny napáda pleseň
Človeka obklopuje viac než 100-tisíc druhov plesní. Líšia sa od seba textúrou či farbou, ktorú predurčujú ich spóry. Dalo by sa povedať, že plesne sú prírodným spôsobom recyklácie.
Je zdravšia čerstvá alebo mrazená zelenina? Čo hovorí veda ČítajtePleseň nie je prieberčivá a dokáže rásť prakticky kdekoľvek. Uprednostňuje však najmä teplú, vlhkú a organickú hmotu, preto pre ňu jedlo predstavuje ideálne prostredie.
Najrýchlejšie napadne čerstvé potraviny, ktoré majú vysoký obsah vody a neobsahujú konzervačné látky.
Hoci je pleseň voľným okom viditeľná iba na vonkajšej časti potraviny, jej korene môžu prerastať cez povrch a spôsobovať rozklad.