BRATISLAVA. V túžbe po štíhlejšej línii a zdravšom životnom štýle si mnohí ľudia z jedálničku odstránili cukry a osvojili si nízkosacharidové diéty.
Rozsiahla štúdia v Lancet Public Health však dokazuje, že ak v strave nahrádzate cukry zvýšeným príjmom bielkovín alebo tukov, škodíte svojmu telu.
Zvýšené riziko predčasného úmrtia tak hrozí nie len pri nadmernej konzumácii cukrov, ale aj v prípade, že ich prijímate príliš málo.
Známe boli iba krátkodobé účinky
Predchadzajúce výskumy naznačovali, že nízkosacharidové diéty prospievajú chudnutiu a zdravému metabolizmu.
Môžete zjesť priveľa ovocia? Aká je odporúčaná denná dávka ČítajteTieto závery vznikli iba z krátkodobých pozorovaní, dlhodobý účinok stravy s minimálnym obsahom cukrov nebol známy.
Kardiologička Sara Seidelmannová sa preto v novom výskume rozhodla preskúmať, ako ovplyvní nízky príjem cukrov riziko predčasného úmrtia.
Zároveň sledovala, ako na telo účinkuje zvýšený príjem bielkovín alebo tukov, ktoré majú v nízkosacharidových diétach nahrádzať cukor.