BRATISLAVA. Predstavte si príchuť pečeného kuraťa, ryžového nákypu alebo čerstvého chleba. Tieto predstavy sú kombináciou toho, ako jednotlivé potraviny chutia, no zároveň aj ich vône.
Mozog podľahne panike a začne hasiť. Čo sa deje po zjedení štipľavého jedla? ČítajteVedci dlhodobo predpokladali, že mozog získava informácie o základných zložkách príchute čiastkovo a spája si ich až dodatočne.
Zatiaľ čo čuchové bunky v nose mali zachytávať iba pach, úlohou pohárikov na jazyku bolo odhaliť chuť potraviny.
Nový výskum však naznačuje, že súhra medzi čuchovými a chuťovými vnemami sa začína už na jazyku a nie v mozgu.
Pribúdajú totiž dôkazy, že ľudský jazyk dokáže okrem chutí rozoznávať aj pachy.
Zmysly zvyknú ladiť
Nie všetky zvieratá (na rozdiel od človeka a iných cicavcov) majú nosy s čuchovými receptormi. To však neznamená, že nemajú čuch.