logo
Sme.sk | Primar.sk | Téma | Rakovina hrubého čreva spočiatku nebolí

Bolesť na onkologický problém v hrubom čreve a konečníku neupozorní. Príznaky môžu byť nenápadné, preto by človek po päťdesiatke mal ísť každé dva roky na test.

BRATISLAVA. Pre delikátnosť témy sa ešte nedávno o rakovine hrubého čreva a konečníka skôr šepkalo. Kolorektálny karcinóm pritom patrí k najčastejšie sa vyskytujúcim druhom rakoviny. Ohrozuje najmä staršiu populáciu - ak sa ľudia dlhé roky nesprávne stravovali, porušia si mikroklímu aj povrch vnútorných stien dolnej časti tráviaceho systému.

V členských štátoch Svetovej zdravotníckej organizácie podľa posledných oficiálnych údajov z roku 2007 diagnostikovali 12,4 milióna nových prípadov rakoviny a kolorektálny karcinóm bol na treťom mieste po rakovine pľúc a prsníka.

„Predstavuje to 1,15 milióna pacientov. Ukazujú sa aj výrazné regionálne rozdiely, prevažujú obyvatelia vyspelých a bohatých krajín,“ hovorí riaditeľka slovenskej kancelárie WHO Darina Sedláková.

V Európskej únii podľa Sedlákovej zaregistrovali v roku 2006 až 140-tisíc nových prípadov kolorektálneho karcinómu u žien a 170-tisíc u mužov. „Bol príčinou úmrtia 146-tisíc ľudí.“ U žien prevažuje problém s hrubým črevom, u mužov s konečníkom.

Skryté krvácanie treba odhaliť


Ak sa problém včas odhalí, až polovica pacientov prežije viac ako päť rokov. Najmä v krajinách, ktoré robia masový skríning, čiže cielene vyhľadávajú menej závažné štádiá a formy ochorenia na pohľad zdravých ľudí.

Kolorektálny karcinóm sa musí chirurgicky odstrániť. „Pri prvých štádiách má pacient po probléme, pri neskorších, keď zhubné tkanivo prerastie prostredie čreva, prípadne zasiahne lymfatický systém, je nevyhnutná rádioterapia, chemoterapia alebo liečba biologickými látkami,“ vysvetľuje Jozef Mardiak zo Slovenskej onkologickej spoločnosti.

Pravidelné prehliadky majú podľa onkológa svoj veľký význam. Môžu odhaliť aj prekancerózne stavy - polypy, ktoré riziko výskytu karcinómu zvyšujú tri- až šesťkrát.

Pozitívny test na skryté krvácanie zo stolice malo podľa štatistiky Všeobecnej zdravotnej poisťovne 3,7 percenta testovaných. Každý rok vynakladá na liečbu zhubných nádorov hrubého čreva a konečníka milión 100-tisíc eur, a preto bude vyšetrenie aj naďalej preplácať.

Zásadný je zdravý životný štýl


Aj keď štát prijme účinné legislatívne opatrenia, zorganizuje celoplošný skríning vybranej časti obyvateľstva a zaručí cez sieť zdravotných poisťovní pravidelne špeciálne vyšetrenia ako kolonoskopiu, dôležitá je najmä primárna prevencia čiže aktívny postoj človeka ku svojmu zdraviu.

„Podstatný, podobne ako aj pri prevencii iných závažných ochorení, je zdravý životný štýl. Každý človek by sa mal snažiť eliminovať rizikové faktory. Najmä nevhodnú výživu a absenciu pohybu,“ upozorňuje Sedláková.

 

Treba jesť ovocie a zeleninu
Dobrou ochranou pred rozvojom ochorenia je správna výživa. Nevhodná skladba potravín môže zhoršiť stabilitu DNA a spôsobiť nežiaduce zmeny už na bunkovej úrovni.

„Pravdepodobnou príčinou nádorových ochorení je aj spôsob tepelnej úpravy potravín, uprednostňovanie vyprážaných jedál, tiež genetická predispozícia a nadmerný energetický príjem,“ tvrdí Jaroslav Daniška z katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Problémom je aj nedostatok ovocia a zeleniny. „Poskytujú dobrú ochranu pred nádorovým bujnením.“ Obsahujú antioxidanty, bioflavonoidy a iné antikancerogénne látky, a tiež vitamíny. Denne by sme preto mali zjesť až päť dávok ovocia a zeleniny.

Stravovať sa treba striedmo - znížiť energetický príjem, voliť potraviny s nízkym obsahom nasýtených tukov a cukrov, menej soliť, viac sa pohybovať, alkohol piť s mierou a najmä vzdať sa fajčenia, ktoré môže za 30 percent nádorových ochorení.
Kolorektálny karcinóm
Rizikové skupiny:

  • príbuzní pacientov, ktorým diagnostikovali kolorektálny karcinóm,
  • ženy, ktoré mali či majú rakovinu prsníka, vaječníka alebo maternice,
  • ľudia s nezhubnými ochoreniami hrubého čreva,
  • diabetici,
  • ľudia starší ako 50 rokov,
  • fajčiari,
  • obézni ľudia.

Príznaky ochorenia:

  • zmena pravidelnosti stolice, hnačka alebo zápcha,
  • tráviace problémy (kŕče, nadúvanie), bolesti brucha, bolestivé uvoľňovanie vetrov,
  • tmavé sfarbenie stolice alebo jej vyprázdňovanie v tenkom prúžku,
  • prítomnosť krvi v stolici, krvácanie z konečníka, svrbenie, opuch,
  • anémia, únava, celková slabosť,
  • nechuť do jedla, strata hmotnosti.

Ako ochoreniu predchádzať:

  • obmedziť konzumáciu údenín a červeného mäsa,
  • znížiť pitie piva - zvyšuje riziko rakoviny konečníka,
  • zvýšiť fyzickú aktivitu,
  • pri výskyte tohto druhu
  • rakoviny v rodine navštíviť odborného lekára,
  • všímať si zmeny funkcií tráviaceho systému, bolesť na chorobu neupozorní.

piatok 13. 3. 2009 | Alžbeta Slováková
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní SME. (Predplaťte si SME cez internet.)
© 2009 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.