Špargľa je plná antioxidantov, ktoré chránia bunky pred pôsobením voľných kyslíkových radikálov. V surovom stave obsahuje veľa folátu, esenciálneho vitamínu B, ktorý prispieva k zdraviu mozgu. Po umytí odstráňte tvrdý koniec a skonzumujte.
Brokolica obsahuje látky pôsobiace proti rakovine. Ak sa konzumuje v surovom stave, sú tieto látky oveľa ľahšie vstrebávané do tela.
Cesnak má najviac vitálnych látok v surovom stave. Vyskúšajte rozdrviť cesnak do šalátu, pridať ho do paradajkovej omáčky až úplne na koniec či rozotrite cesnak na toast s olivovým olejom.
Červená paprika je bohatá na vitamín C, ktorý je rozpustný vo vode. Pri varení červenej papriky vitamín C uniká a rozpúšťa sa vo vode.
Karotka je síce surová veľmi chutná, ale je pre vás užitočnejšia, ak je varená. Pri tepelnej úprave uvoľňuje betakarotén. Najlepšia je dôkladne vydrhnutá a neolúpaná.
Cibuľa obsahuje flavonoid kvercetín, ktorý má protizápalové účinky. Tepelná úprava zvyšuje celkové množstvo flavonoidov. Červená a žltá cibuľa majú viac flavonoidov ako biela. Pečte či smažte cibuľu nie dlhšie ako päť minút.
Špenát je dobrý aj surový, ale z vareného špenátu získa vaše telo ľahšie v špenáte obsiahnutý vápnik. Pripravujte radšej špenát na pare. Uchová si tak viac živín.