SME

Na čo dbať pri výbere müsli

Je müsli, ktoré si mnohí denne dožičia napríklad na raňajky alebo v podobe rôznych energetických tyčiniek, naozaj také zdravé?

(Zdroj: Fotolia)

Tento pokrm, ktorého základ tvoria ovsené vločky s pridaním ovocia a semien či orieškov, je „vynálezom“ švajčiarskeho lekára Maximiliana Bircher-Bennera. Vymyslel ho pred vyše stovkou rokov ako jedlo pre svojich pacientov v nemocnici, takže zrejme aj preto sa k nemu viaže prívlastok zdravé. Aká je však pravda?

Je müsli, ktoré si mnohí denne dožičia napríklad na raňajky alebo v podobe rôznych energetických tyčiniek, naozaj také zdravé? Obvykle müsli kúpime v podobe rôznych namiešaných zmesí, môže byť zapekané alebo nezapekané, alebo aj ako praktickú tyčinku, ktorá by podľa mnohých reklám nemala chýbať v žiadnej dámskej kabelke, batohu študenta či diplomatke podnikateľa ako rýchly a zdravý zdroj energie.

Skúste to doma
Domáce zapekané müsli
Sladké raňajky vám dodajú energiu. Môžete ich pripraviť cez víkend a vychutnať si ich cez týždeň.
pohar-musli-r496-st.ir3-_t600.jpg
Foto: Isifa

Aj tu však platí, že nie je müsli ako müsli. Porovnajte si výživové hodnoty a zistíte, že niektoré zapečené zmesi sú energeticky bohatšie ako nezapečené, navyše obilniny v nich sú obvykle extrudované.

Čo to znamená? Extrúzia je proces, pri ktorom sa pri vyšších teplotách potravina zlisuje do polotuhej masy a následne pretlačí cez úzky otvor, čím sa zvýši jej tvarovateľnosť. Zvyšuje sa tak trvanlivosť potraviny, ale zároveň má aj vyšší glykemický index, takže rýchlo zvýši hladinu cukru v krvi.

Pri tyčinkách si treba uvedomiť aj to, že na to, aby držali pokope, potrebuje výrobca oveľa viac tukov a glukózového sirupu, a nevinné nie sú ani rôzne polevy – či už je to jogurtová, alebo čokoládová, ktoré obsahujú stužené tuky neznámeho pôvodu, ktoré zdraviu a ani štíhlej línii nepristanú.

Podľa čoho teda vyberať müsli? Ak ste sa nerozhodli pre stravovací model, v ktorom sú vynechané obilniny a výrobky z nich, tak aj pri výbere müsli „dva razy merajte a raz režte“. Základné pravidlo: čím sypkejšie müsli, tým menej pridaného cukru. Tyčinky nemusíte zatracovať, ale pozor na obsah energie, najmä ak chcete schudnúť, a vyberajte si radšej tie bez polevy.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 623
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 551
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 057
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 851
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 604
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 10 324
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 093
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 137
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu