Vedci z Harvardovej univerzity robili dlhoročný výskum a snažili sa zistiť, či má káva nejaké preventívne účinky na výskyt diabetu 2. typu a či má na tento vplyv aj množstvo vypitej kávy. Vedci pracovali s výsledkami dlhodobých testov až 120-tisíc respondentov a výskum trval až dvadsať rokov. A výsledky výskumu? Tí, ktorí vypili tri šálky kávy denne, mali o 37 % nižšiu pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinie cukrovka 2. typu. Tento benefit má však len káva s kofeínom.
V našej populácii je cukrovka 2. typu najčastejšia, tvorí viac ako 90 % všetkých prípadov cukrovky. Tento typ diabetu je ochorením dospelých, ojedinele sa môže objaviť v detskom veku. Najzávažnejšími rizikovými faktormi sú nadváha a nedostatok pohybu. Ochorenie často prebieha dlhý čas bez závažnejších príznakov a odhalí sa až pri vzniknutých komplikáciách. Aj preto je dôležité pravidelne absolvovať preventívne zdravotné prehliadky, včasná diagnostika znamená aj úspešnejšiu liečbu.