notným a chutným rastlinným potravinám.
Orechy i rastlinné semená na rozdiel od ostatného ovocia obsahujú len veľmi málo vody, obvykle sa stretávame najmä s informáciou, že sú bohaté na tuky, niektoré dokonca na nasýtené tuky, ktoré sú inak typické pre potraviny živočíšneho pôvodu. Tí, čo chcú redukovať svoju hmotnosť, si často kontrolujú a obmedzujú príjem orechov a semien práve pre ich vyšší energetický obsah.
Avšak gastroenterológ a dietológ MUDr. Peter Minárik v publikácii Rakovina a výživa – Mýty a fakty uvádza, že „metaanalýza viacerých intervenčných kontrolovaných štúdií, ktoré sa zaoberali vzťahom medzi konzumáciou orechov a telesnou hmotnosťou (BMI), ukázala, že medzi konzumáciou orechov a telesnou hmotnosťou nie je žiadny významný priamy vzťah. Závery reprezentatívnej prospektívnej epidemiologickej štúdie zo stredomorskej oblasti, ktorú publikovali v roku 2007 v prestížnom časopise „OBESITY“, ukázali, že ani častá konzumácia orechov sa nespája s narastaním telesnej hmotnosti a nezvyšuje výskyt nadváhy a obezity.“
Napriek tomu však lekár neodporúča neprimeranú a nestriedmu konzumáciu orechov, a rovnako ako u iných zdravých potravín apeluje na pestrú vyváženosť.
Správne skladovanie
Orechy a rastlinné semená sú práve pre vysoký obsah tukov, a to najmä polynenasýtených mastných kyselín, citlivé na svetlo, teplo, a tak je veľmi dôležité správne ich skladovať, aby sa obsiahnuté látky neznehodnocovali. Najlepšie je uchovávať ich pri nižších teplotách a na tmavom mieste. Ideálne je, ak nie sú pomleté, orechy aj semená, napríklad ľanové, je najlepšie pomlieť len v takom množstve, ktoré ihneď skonzumujete, prípadne skladujete len ozaj veľmi kráto.
Nezabúdajme na bielkoviny
Okrem tukov, vitamínov, minerálov i stopových prvkov, ako aj mnohých fytonutrientov ktoré orechy obsahujú, treba spomenúť aj obsah bielkovín, najmä vo vlašských a lieskových orechoch, pistáciách, kešu či mandliach. Sú teda vhodnou potravinou, ktorou si v kombinácii s celozrnnými obilninami i strukovinami môžete vytvoriť komplexný zdroj bielkovín, ak sa chcete vyhýbať konzumácii mäsa, vajec, mliečnych výrobkov – potravín, ktoré sú zdrojom živočíšnych bielkovín. MUDr. Peter Minárik v spomínanej publikácii okrem iného spomína, že orechy sú aj výborným zdrojom vlákniny (vlašské, mandle, lieskové, makadamiové, pistácie). „Sacharidy v orechoch neobsahujú veľa rýchlo vstrebateľnej sacharózy, a preto sú vhodné aj pre diabetikov,“ uvádza odborník.