Odborníci hovoria, že najprospešnejšie sú kvasené mliečne výrobky jogurtového typu, ktoré vznikajú pôsobením vybraných mikroorganizmov mliečneho kvasenia.
Ich priaznivé účinky na zdravie prvý raz popísal ešte koncom 19, storočia jeden zo zakladateľov imunológie, ruský biológ a bakteriológ Iľja Mečnikov.
Podľa odborníkov je výhodou mliečneho kvasenia, že zlepšuje vstrebávanie živín. Mikroorganizmy pri fermentácii mlieka vytvárajú zdraviu prospešné látky, ktoré posilňujú bariérovú funkciu čriev, a chránia tak pred patogénnymi mikroorganizmami.
Gastroenterológ a dietológ MUDr. Peter Minárik vysvetľuje, že „kvasené mliečne výrobky prirodzene obsahujú mikroflóru, ktorú označujeme ako probiotické mikróby. Probiotické mikroorganizmy majú unikátne vlastnosti. Prežívajú agresívne prostredie v žalúdku a majú schopnosť priľnúť na sliznicu čreva a prechodne sa na nej rozmnožovať. Veľmi jednoducho povedané, posilňujú obranné reakcie tela a tlmia poškodzujúce zložky, ktoré by mohli viesť k imunopatologickým procesom a ochoreniam.“
Kvasené mliečne výrobky majú aj ďalšie benefity, podľa lekára ich ľudia s intoleranciou laktózy tolerujú lepšie ako nefermentované, okrem toho pomáhajú znižovať jednak celkový a aj „zlý“ LDL cholesterol, čo sa priaznivo prejaví na zdraví srdcovo-cievneho systému, pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach a zlepšujú aj toleranciu na podávanie antibiotík a antivirotík.