Podľa poznatkov nového vedného odboru – nutričného programovania (ENP – early-life nutritional programming), ktorý sa zaoberá vplyvom vonkajších faktorov, najmä výživy, môžeme ovplyvniť vývoj človeka vhodným stravovaním v útlom veku – zhruba počas prvých troch rokov života. Mnohé civilizačné ochorenia, napríklad cukrovka, hypertenzia a iné srdcovo-cievne ochorenia, alergie či poruchy imunity sú daňou aj za nesprávny a nezdravý životný štýl. Keďže faktory nezdravej životosprávy dokážeme ovplyvniť, máme tak možnosť ovplyvniť aj zdravie a fungovanie nášho organizmu.
Podľa zástancov nutričného programovania máme najväčšiu možnosť ovplyvniť vývoj kľúčových orgánov a zdravia v dospelosti počas prvých tisíc dní, vrátane tehotenstva až po batoľací vek. Toto obdobie je kľúčové pre naprogramovanie dôležitých orgánov (imunitný systém, mozog, metabolizmus) a budúcich stravovacích návykov dieťaťa.
MUDr. László Kovács, DrSc., MPH, prednosta II. detskej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (LFUK a DFNsP) vysvetľuje, že „adaptačná schopnosť organizmu je v tomto ranom období vývoja najlepšia, a so stúpajúcim vekom sa znižuje.“ Zjednodušene môžeme povedať, že to, ako sa bude stravovať dieťa v najútlejšom veku, významne ovplyvní vývoj všetkých dôležitých orgánov, čiže správnou výživou možno ovplyvniť nielen, aby sa vyvíjali správne, ale aby aj správne fungovali.
Navyše, v tomto ranom veku dieťaťa sa formujú aj jeho chuťové preferencie, stravovacie návyky a vzťah k jedlu, takže takouto formou možno významným spôsobom predchádzať aj obezite tak v detskom, ako i dospelom veku. Nie je to vôbec zanedbateľné, pretože až osem z desiatich detí ostáva obéznych aj v dospelosti.
Hoci dieťatko pri narodení dostáva do vienka aj určité chuťové preferencie, je prispôsobivé a jeho budúce stravovacie návyky možno významne ovplyvniť. Preto je dôležité už v ranom veku zoznámiť dieťa so širokou paletou rôznych chutí a pripraviť ho aj na nové textúry potravín, čím sa u neho podporí aj správny vývoj prehĺtania a žuvania, čo tiež pomáha lepšie akceptovať pevnú stravu.