Netreba zdôrazňovať, že oslabená imunita je vodou na mlyn vzniku rôznych ochorení – od tých najbanálnejších až po najzávažnejšie, ako je napríklad rakovina. Zložením jedálneho lístka môžete urobiť veľa pre posilnenie svojej obranyschopnosti. Dôležitú rolu zohráva dostatočný prísun mikronutrientov – látok, ktoré naše telo síce potrebuje vo veľmi malých množstvách, sú však pre jeho zdravé fungovanie nevyhnutné. Napríklad dostatok vitamínov - antioxidantov, ako sú C, A a E, ale rovnako dôležitá je aj trojica stopových prvkov - zinok, selén a železo.
„Ak je zloženie týchto látok vyvážené, dochádza u antioxidantov k tzv. tandemovému efektu. To znamená, že každý v kombinácii s iným dosiahne svoj maximálny účinok. Medzi najväčších nepriateľov nášho tela patria totiž voľné radikály, ktoré sa nachádzajú nielen v životnom prostredí. Navyše, organizmus ich produkuje v priebehu látkovej výmeny, zvlášť počas boja s choroboplodnými zárodkami. A vtedy je – okrem vitamínov – užitočný zinok, lebo udržiava v stálej činnosti imunitné bunky,“ uvádza prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc. v časopise Onkomagazín 3 – 4/2014. Podľa odborníčky na zdravú výživu je úlohou selénu okrem iného aj to, že chráni imunitné bunky pred voľnými radikálmi a úloha ďalšieho stopového prvku, železa, zasa v tomto kontexte spočíva v tom, že „podporuje makrofágy pri zaregistrovaní a ničení pôvodcov ochorení a cudzích látok.“
Ak si chcete spomínané vitamíny a stopové prvky dopĺňať do svojho tela prirodzeným spôsobom – teda v potrave a nie vo forme výživových doplnkov, ako zdroj vitamínu A sa odporúča napríklad mlieko a mliečne výrobky, pečeň, vnútornosti, vaječný žĺtok, mrkva, špenát, marhule, mango, petržlenová vňať. Na vitamín C sú zasa bohaté citrusy, čierne ríbezle, jahody, papája, paprika, kivi, ale i brokolica, hlávkový aj ružičkový kel, chren, šípky, petržlenová vňať a pod. Bohatým zdrojom vitamínu E sú napríklad pšeničné klíčky, avokádo, rastlinné oleje, pistácie, slnečnicové jadrá, červená paprika, lieskovce, mandle, černice, sója, hrach, fazuľa.
Stopový prvok selén dodáte svojmu telu napríklad konzumáciou morských rýb, vnútorností, cesnaku, cibule, brokolice, rajčiakov, mäsa, húb, obilnín, nelúpanej ryže, sezamových semien, droždia. Na zinok sú bohaté najmä tekvicové semená, ale aj potraviny ako šošovica, mäso, ryby, huby, pšeničné klíčky, vaječný žĺtok, mak, ovsené vločky, kukurica, brokolica, sušené figy, papája. Veľa železa je napríklad v pečeni a iných vnútornostiach, rybách, pivovarských kvasniciach, pšeničných klíčkoch, celozrnných výrobkoch, marhuliach, v tekvicových a slnečnicových semenách, v hrachu, mandliach, pistáciách, hubách, v hovädzom mäse, hydine.