Vajíčka sú potravinou, korá obsahuje mnohé dôležité látky, často sa im však vyhýbame pre obavy z cholesterolu.
Skôr narodení si určite pamätajú slogan „jedno vajce denne“. Toto odporúčanie čas a poznatky vedy preverili. Je pravda, že vaječný žĺtok je bohatým zdrojom cholesterolu (1 žĺtok obsahuje v priemere asi 200 mg cholesterolu) a cholesterolu sa obávame pre hrozbu artériosklerózy, ktorá je vstupenkou k závažným srdcovo-cievnym ochoreniam.
Odborníci však upozorňujú, že za zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi a tvorbu artériosklerotických plátov môže najmä nevhodné zloženie mastných kyselín v strave, prejedanie sa, obezita a nedostatok pohybu. Podľa odborníkov môžete bez obáv do svojho jedálneho lístka zaradiť dve-tri vajíčka týždenne. Vo vaječnom žĺtku je aj veľa nenasýtených mastných kyselín, vitamínov rozpustných v tukoch a obsahuje aj lecitín – tukovú látku s priaznivými účinkami pri prevencii a liečbe nervových porúch. Vaječný bielok je zdrojom kvalitných bielkovín, neobsahuje tuk ani cholesterol.