Prírodný betakarotén je prekurzorom vitamínu A a je aj veľmi dobrým antioxidantom. Zohráva dôležitú úlohu v zdravom vývoji a fungovaní organizmu, významný je napríklad pre zdravie kostí a zubov, podporuje imunitu a ochraňuje kožu, pomáha chrániť sliznice pred infekciami, a dôležitú rolu zohráva aj pri tvorbe pigmentu dôležitého pre zrak.
Z prírodných zdrojov je na betakarotén bohatá mrkva, špenát, tekvica, žltý melón, červená a žltá paprika, broskyne, marhule, kel či petržlenová vňať. Zo surovej stravy sa však horšie vstrebáva, preto sa donedávna odporúčal jeho príjem v syntetickej forme, v podobe výživových doplnkov. Práve jeho syntetická forma sa však spája s určitými rizikami.
Hoci prírodný betakarotén má výrazné antioxidačné a aj onkoprotektívne účinky, synteticý betakarotén nie je antioxidantom a jeho užívanie môže byť rizikom najmä u fajčiarov, ktorí sú tak náchylnejší na vznik rakoviny pľúc.
Syntetický betakarotén sa dokonca pri nadmernom príjme začne správať ako prooxidant, čiže podporuje tvorbu voľných radikálov. Preto urobíte rozumnejšie, ak si budete berakarotén dopĺnať radšej prirodzenou cestou – v potrave, a ak už siahate po výživových doplnkoch, prísne dodržiavajte dávkovanie. V prípade, že fajčíte, syntentický betakarotén neužívajte vôbec.