Tí, čo sú o takýchto účinkoch presvedčení, budú asi sklamaní, ale kapustové polievky, ananás, maliny či morské riasy určite nefungujú na princípe čarovného prútika. Pravda však je, že niektoré potraviny môžu podporiť fungovanie metabolizmu.
Ako príklad možno spomenúť vlákninu – polysacharid, ktorý telo síce nevie spracovať, avšak neznamená to, že je len neužitočným „odpadom“. Podporuje zdravé trávenie a rovnováhu črevného mikrobiómu, čo je veľmi dôležité aj pre správne fungovanie imunitného systému. Vláknina je veľmi dôležitá aj v rámci prevencie zápchy, podporuje lepšie vstrebávanie živín a dôležitá je aj v prevencii rakoviny hrubého čreva.
Ani málo, ani priveľa
Nezabúdajte však, že ak chcete užívať vlákninu vo forme výživového doplnku, mali by ste ju zapiť dostatočným množstvom vody. Nepreháňajte to však s vlákninou, jej denný príjem by mal byť asi 30 gramov. Veľa jej môžete prijať v ovocí a zelenine, pričom by sme mali zjesť viac zeleniny ako ovocia.
Napríklad podľa gastroenterológa a dietológa MUDr. Petra Minárika, ktorý sa venuje aj zdravej výžive, by sme mali denne zjesť aspoň 500 g zeleniny a ovocia, pričom väčší podiel by mala tvoriť zelenina. A aj podľa odporúčaní WHO by mal náš denný jedálny lístok obsahovať 5 porcií ovocia a zeleniny (viac zeleniny).
Samozrejme, ide o všeobecné odporúčania, treba vždy zohľadniť individálne potreby a aktuálny zdravotný stav konkrétneho človeka. Veľa vlákniny je napr. v marhuliach – v 100 gramoch je asi 24 g vlákniny, v 100 gramoch sušených sliviek asi 14 gramov. Nezabúdajte však, že ovocie zasa obsahuje veľa cukru, takže ho konzumujte striedmo. Ešte pripomíname, že sušené ovocie obsahuje oveľa viac cukru ako rovnaké množstvo čerstvého.
Zázraky nečakajte
Niektoré potraviny a koreniny naozaj obsahujú látky, ktoré pomáhajú zlepšiť proces trávenia, urýchľujú metabolizmus (zlvášť metabolizmus tukov). Príkladom môže byť kapsaicín v čili papričkách alebo v paprike, ktorý stimuluje metabolizmus, podporuje činnosť krvného obehu, pomáha chrániť pred infekciami, priaznivo vplýva na hladinu cukru v krvi a pod.
Aj éterické oleje, ktoré obsahuje napríklad zázvor, látka alicín v cesnaku, kyselina citrónová v citrónoch a horčiny v grapefruitoch a pod. pomáhajú stimulovať metabolizmus a znižovať hladinu tukov. Brokolica, huby, krevety či ustrice obsahujú chróm, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi a tlmí chuť na sladké. Jablčný ocot tiež podporuje metabolizmus a imunitný systém. Mäso lososa obsahuje jód, ktorý je dôležitý pre tvorbu hormónov štítnej žľazy a pomáha zrýchľovať metabolické pochody.
Zelený čaj má antioxidačné účinky a tiež podporuje činnosť metabolizmus. Určite by však bolo chybou domnievať sa, že ak sa budete vo veľkom „ládovať“ niektorou zo spomínaných potravín, tak zázračne schudnete a budete naveky štíhli. Tak ako neexistuje žiadny zázračný produkt, neexistuje ani žiadna zázračná potravina, ktorá by dokázala rýchlo a navždy spáliť nadbytočný tuk.
Základom je zdravá životospráva, pestrá racionálna strava s dostatočným príjmom kaloriferných aj ochranných živín a vlákniny a neodmysliteľný je, samozrejme, dostatok pohybu. Tieto zásady by sme však nemali dodržiavať sezónne či jednorazovo, ale po celý život.