Ak si chceme pochutiť na syroch, podľa odborníkov by sme mali uprednostniť tvrdé pred tavenými, ktoré sú menej hodnotné. Okrem množstva tuku obsahujú napríklad aj fosfor, ktorý podporí odvápnenie kostí. Podľa gastroenterológa a dietológa MUDr. Petra Minárika je optimálne množstvo dva trojuholníčky taveného syra za týždeň. O niečo zdravšie sú podľa neho termizované nátierky, najlepším variantom je tvaroh so smotanou ochutený bylinkami.
S mliečnymi produktmi, ako je tvaroh, cottage alebo žervé syry môžete podľa odborníka aj chudnúť, pretože bielkoviny vás zasýtia a zabránia neželanému úbytku svalovej hmoty, vápnik naštartuje spaľovanie a nízky obsah tuku nezaťažuje trávenie.
Tvrdý syr dokonca môžete využiť aj v prípade ochrany chrupu – ak zjete malý kúsok po jedle, zneutralizujete podľa lekára kyslé prostredie v ústach, čím si chránite zuby pred kazom a ďasná pre zápalmi.
Odtučnené nie sú výhra
Pokiaľ ide o odtučnené varianty jogurtov – tie radšej oblúkom obchádzajte, tuk je totiž nositeľom chute a keďže odtučnené výrobky sú zbavené tuku, pridáva sa do nich cukor, glukózový sirup, modifikovaný škrob či fruktóza, aby nám chutili. Navyše, pokiaľ ide o energetickú hodnotu, často ju majú rovnakú alebo dokonca aj vyššiu ako neodtučnené výrobky, a to práve pre pridané cukry.
Pri výbere jogurtov sa orientujte na také, ktoré obsahujú len mliečne zložky, prípadne jogurtové kultúry. Môžete sa riadiť aj jednoduchým pravidlom – čím menej zložiek, tým viac prospešných látok.
Bryndza áno, ale...
Ako veľmi zdravý mliečny výrobok sa zvykne odporúčať nepasterizovaná bryndza, zvlášť taká, čo je vyrobená len z ovčej hrudky, pretože síce je bohatá na tuk, ale podľa lekára obsahuje aspoň 12 druhov probiotických baktérií, ktoré sú dôležité pre rovnováhu črevného mikrobiómu, a tak aj zdravé trávenie a imunitu.
Dokonca, ak trpíte intoleranciou laktózy – mliečneho cukru, tak konzumácia bryndze alebo kyslomliečnych výrobkov by vám podľa lekára nemala spôsobovať problémy. Na druhej strane však v prípade týchto produktov treba byť opatrní, konzumácia surového, nepasterizovaného mlieka – najmä kozieho a ovčieho, sa spája s rizikom infekcie vírusom encefalitídy a baktériami boréliami.