Do 16. storočia bola špargľa známa predovšetkým v liečiteľstve ako droga na zmierňovanie bolesti, nielen ako zelenina. Špargľu nájdeme už na stenách v Sakkatovej pyramíde v Egypte, starej viac než päťtisíc rokov. Jej liečivé účinky vyzdvihoval i starogrécky lekár Hippokrates 460 rokov pred naším letopočtom. Metódu jej pestovania však zlepšili Rimania.
Jedli ju surovú, neskôr sušenú a varenú ako my dnes.
Pestovanie bielej špargle sa rozšírilo za vlády Ľudovíta XIV. vo Francúzsku a neskôr si ju obľúbila celá Európa. Kedysi ju považovali za afrodiziakum, preto ju v stredoveku v niektorých kláštoroch zakazovali.
Má veľa živín
Táto zvláštna zelenina pochádza zo stepných oblastí z okolia Čierneho mora. Dnes sa pestuje takmer na celom svete a existuje asi 25 rôznych odrôd špargle.
Ani u nás už nie je ničím exotickým a niekoľko rokov tvorí obľúbenú súčasť jedálneho lístka. Nekúpite ju len z dovozu, v supermarkete, ale aj na trhu od domácich pestovateľov zo Záhoria. Vyhľadávaná je najmä pre vynikajúce nutričné vlastnosti, preto ju
odporúča aj doktorka Alžbeta Béderová zo Združenia pre zdravie a výživu. Špargľu vyzdvihuje ako lahôdkovú, jemnú, ľahko stráviteľnú a nedráždivú zeleninu.
„Má nízku energetickú hodnotu, čiže je nízkokalorická, ale s relatívne vysokým obsahom esenciálnych, teda pre človeka nevyhnutných živín. Obsah živín je priaznivý, je v nej totiž nízky obsah sacharidov a tukov, ale primeraný obsah bielkovín a vlákniny. Celá paleta minerálov, ako sú draslík, fosfor, železo, horčík, síra, vápnik, meď, selén a veľké spektrum vitamínov – A, B1, B2, C, E - predurčujú špargľu na široké uplatnenie v racionálnej výžive,“ vraví Béderová.
Dobrá pri diéte
- je bohatá na vitamíny,
- obsahuje veľa kyseliny listovej, železa, draslíka, stopových prvkov, vlákniny,
- je vhodná na prevenciu rakoviny,
- používa sa pri močových infekciách, má močopudný účinok,
- je dobrá proti vypadávaniu vlasov,
- slúži na odvodnenie organizmu
- jej odvar pomáha proti škvrnám na koži,
- má málo kalórií.
Špargľa sa využíva aj v dietoterapii pri šetriacej diéte, pretože je nízkoenergetická a má nízku tukovosť. Z tohto dôvodu môže byť aj vhodnou zložkou stravy pri rôznych ochoreniach.