SME

Sladká chuť ako nepriateľ?

Sladké chutí zrejme väčšine z nás, najmä o rafinovanom cukre však často počúvame, že je nezdravý. Aká je pravda?

(Zdroj: Fotolia)

Ak by sme túto otázku veľmi zjednodušili a zovšeobecnili, azda by sme sa mohli na poznatok, ktorí ovládali už starovekí lekári – z akejkoľvek látky robí liek alebo jed jej dávka.

Termínom cukor obvykle označujeme jednoduchý trstinový či repný cukor, ktorý patrí do pomerne rozvetvenej rodiny sacharidov, kde majú svoje miesto nielen jednoduché sacharidy (fruktóza, glukóza, sacharóza, maltóza, laktóza), ale aj polysacharidy – napríklad škroby alebo vláknina, ktorá je nevstrebateľným sacharidom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sacharidy a tuky

Odborníci na výživu i mnohí lekári často zdôrazňujú, že pokiaľ ide o zloženie stravy, sacharidy by mali prevažovať nad tukmi, hoci v pslednom čase sa možno stretnúť s odporúčaniami rešpektovať individuálne odlišnosti, čo sa má prejaviť aj v prístupe k zloženiu jedálneho lístka.

SkryťVypnúť reklamu

Ako kompromisné riešenie niektorí odborníci odporúčajú rovnaké percentuálne zastúpenie tukov i sacharidov v potrave. Takže pri obvykle odporúčanom 20-percentom energetickom príjme z bielkovín sa na tuky i cukry ujde po 40 percent.

Ktorý sacharid je zdravší?

Ako v mnohých iných otázkach v medicíne, aj tu je ťažko jednoznačne odpovedať. V súlade so zásadami personalizovanej medicíny sú rozdiely aj v tom, čo je pre koho, v akej miere a v akom kontexte viac alebo menej prospešné či škodlivé.

Významnú rolu zohrávajú napríklad aj genetické faktory, ktoré súvisia s evolúciou a pod.. Ak chceme hovoriť o prospešnosti alebo škodlivosti sacharidov, tak musíme brať do úvahy aj to, o aký druh sacharidov ide, či je to napr. rafinovaný biely cukor, vláknina a pod.

SkryťVypnúť reklamu

Netreba to preháňať

Niektorí ľudia majú problémy s trávením sacharidov, a to nielen zložitých, ale aj jednoduchých. K najčastejším prejavom problémov s trávením sacharidov patria tráviace ťažkosti, ktoré sa označujú ako syndróm dráždivého čreva.

U niekoho sa môžu objaviť nielen príznaky typické pre tento syndróm – ako je nafukovanie, hnačky, zápchy, ale napríklad aj bolesti hlavy, migrény, zvýšená únava a takíto ľudia môžu trpieť aj nedostatkom niektorých mikroživín. Dlhodobú nadmernú konzumáciu sacharidov, najmä jednoduchých, by sme si mali strážiť, podieľa sa na vzniku závažných ochorení.

Čím sladiť

Odborníci na výživu často upozorňujú, aby sme sa vyhýbali konzumácii bieleho rafiovaného cukru, ktorý je v podstate len zdrojom prázdnych kalórií, neobsahuje biologicky hodnotné látky. Siahnite preto radšej po nerafinovanom repnom či trstinovom cukre, ešte lepší je med.

SkryťVypnúť reklamu

Gastroenterológ a dietológ MUDr. Peter Minárik v knihe Vademecum zdravej výživy poukazuje na to, že med je prírodný sacharidový produkt včiel – biologicky aj energeticky bohatá potravina. „Kým obyčajný repný cukor sa skladá z čistej sacharózy, med obsahuje jednoduché cukry glukózu a fruktózu.

Okrem cukru obsahuje navyše aj niektoré esenciálne aminokyseliny, vitamíny a minerálne látky. Obsah necukrových esenciálnych látok v mede je však pri jeho nízkej spotrebe iba málo dôležitý,“ hovorí dietológ.

Nezabúdajte, že med je takisto bohatý na energiu – cukor: 1610 kJ/100g a med:1360 kJ/100g. Takže aj jeho konzumáciu by ste si mali strážiť. Dôležitým, tzv. nevstrebateľným sacharidom je vláknina, ktorej by sme mali denne prijať asi 30 gramov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 25 104
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 680
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 544
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 934
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 326
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 241
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 881
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 668
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu