SME

V čom je tajomstvo gaštanov

S chladnými dňami sa na uliciach objavujú stánky s pečenými gaštanmi. V liečiteľstve má však väčšiu perspektívu pagaštan konský

Ako deti nás strašili, že pagaštan je jedovatý. Jesť by sme ho síce nemali, no až taký nebezpečný nie je, naopak, má liečivé účinky.

Latinský názov pagaštana konského znie Aesculus hippocastanum. „Vedecké označenie je odvodené z latinského esca, čiže jedlo, čím sa vyjadruje podobnosť s jedlým gaštanom, a druhové meno je z gréckeho hippos, čiže kôň.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rozomleté semená boli totiž liekom pre dýchavičné kone,“ vysvetľuje profesor Jaroslav Kresánek zo Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave, ktorý pôsobí na Klinike pracovného lekárstva a toxikológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Slovenskej zdravotníckej univerzity Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

SkryťVypnúť reklamu

Pagaštan konský

Už v roku 1565 využíval významný renesančný lekár a botanik talianskeho pôvodu Maththioli odvar z kôry pagaštana proti horúčke.

Zriedkavo sa zvykne zbierať kvet, a to bez stopiek, mladé listy a mladá nepopraskaná kôra, najmä v marci. Najčastejšie sa však zbiera plod, ktorý obsahuje semená, a to na jeseň. Látky obsiahnuté vo všetkých zbieraných častiach pagaštanu – samozrejme, v rozdielnom množstve - tvorí zmes saponínov - escín, triesloviny, flavonoidy, v kôre sú ešte kumaríny, v semenách purín, olej a v osemení katechín a triesloviny.

Zo semien sa zvyknú využiť najmä ich výťažky a niektoré izolované zložky, ktoré tvoria základ mnohých hromadne vyrábaných prípravkov. „Používajú sa pri periférnych krvných a lymfatických obehových poruchách, hemoroidoch, majú protizápalové účinky a pôsobia proti opuchom najmä pri tupých poraneniach. Znižujú krvnú zrážanlivosť, pôsobia protizápalovo a kumaríny zlepšujú odolnosť krvných stien,“ vymenúva profesor Kresánek.

SkryťVypnúť reklamu

Čaje z kvetov a kôry

Široké uplatnenie má pagaštan v ľudovom liečiteľstve. Čaj z kvetov alebo z kôry slúži na uvoľnenie žalúdočných a črevných kŕčov, pri menštruačných ťažkostiach a na úpravu zrážanlivosti krvi ako prevencia proti trombóze. Zvonka sa uplatňujú aj listy, proti reume, pri zápale sedacieho nervu a lámke. Na boľavé miesta sa prikladá teplý obklad z pomliaždených kvetov a listov.

Tinktúra zo semien sa pripravuje maceráciou, teda vylúhovaním v 30- až 40-percentnom alkohole dva až tri týždne. Užíva sa trikrát dvadsať kvapiek vnútorne pri bolestiach hlavy, kŕčovitom kašli, proti reumatizmu, bolestiach kĺbov a zápaloch žíl.

Postrúhané sušené semeno sa podáva pri silnej hnačke, pol čajovej lyžičky v silnej liehovine. Požitie semien zvyčajne nespôsobuje závažné problémy. Pri užívaní a nevhodnej kombinácii s liekmi, sa môžu objaviť nauzea, dávenie, alergické reakcie, teplota, poškodenie obličiek. Vyvoláva interakciu s liekmi ovplyvňujúcimi zrážanlivosť krvi.

SkryťVypnúť reklamu

„Pagaštan je perspektívnou liečivou rastlinou. Poskytuje extrakt obsahujúci escín, čo je zmes saponínov, ktorá má štandardizovaný obsah a koncentráciu. Uplatňuje sa pri zväčšení predstojnice, čiže ľudovo prostaty, pri horúčke, zápale žíl, pri kŕčových žilách a opuchoch,“ vraví profesor.

Gaštan jedlý

Gaštan jedlý patrí na rozdiel od pagaštana – ktorý je zaradený do čeľade pagaštanovité - do čeľade bukovitých. „Niekedy sa nazýval aj chlebový strom, lebo v čase biedy sa jeho semená mleli na múku, z ktorej sa piekol chlieb,“ vraví Kresánek. Kvitne v júni. Plody, nažky, voláme bežne gaštany.

Gaštanu sa viac darí v teplejších oblastiach južného Slovenska. List sa zberá v auguste až októbri a bežne sa suší. Obsahuje triesloviny, tripertény, vitamín C a flavonoidy. V ľudovom liečiteľstve sa používa ako prostriedok pri bronchitíde, čiernom kašli, astme a iných ochoreniach dýchacích ciest.

„Oficiálna medicína ho však neuznáva, lebo nie sú jednoznačné klinické dôkazy o jeho účinnosti,“ vraví profesor. Čaj sa pripravuje z dvoch plných čajových lyžičiek pokrájaných listov na štvrť litra studenej vody. Tie treba krátko povariť a piť dve až tri šálky denne.

Plody sú obľúbené či už pečené, alebo ako plnka do hydiny, alebo v cukrárstve. Sú neodmysliteľnou obľúbenou špecialitou jesene. Veľmi populárnym zákuskom je gaštanové pyré.

Recepty s gaštanmi

Pečené gaštany

Narezané asi 30 - 40 minút piecť v rúre

Plnená hydina

Nasoliť kačicu (kurča, morku) a dať ju odležať na 2 - 4 hodiny, najlepšie na noc, v chlade.

Plnka: Gaštany uvarte, olúpte, pomeľte na mäsovom mlynčeku. Rožky nakrájajte na kocky a zalejte mliekom, nechajte napučať a primiešajte vajíčka, nakrájanú cibuľu, osoľte, môžete okoreniť. Vmiešajte gaštany, môžete pridať hrozienka, orechy, lyžičku koňaku. Hydinu naplňte touto zmesou. Kačicu pečte 3 - 4 hodiny pri 180 stupňoch Celzia.

Namiesto rožkov sa dajú použiť aj nastrúhané jabĺčka alebo hrušky, ale potom bez vajíčok a mlieka.

Čaj z kvetov alebo kôry

1 lyžička kvetov alebo kôry na pol litra vody – 3x denne po 100 ml pred jedlom

Účinok: prekrvenie všetkých orgánov tela

Gaštanové pyré

Suroviny: 70 dkg jedlých gaštanov, 3 dkg masla, 8 dkg práškového cukru, ½ balíčka vanilkového cukru, 1 PL rumu, 2,5 dcl šľahačkovej smotany, čokoláda

Postup: Z gaštanov olúpeme vrchnú šupku. Po troške dávame do vriacej vody, krátko povaríme, vyberieme na sitko a olúpeme. Potom ich uvaríme do mäkka, pretrieme cez sitko, pridáme zmäknuté maslo, cukor, vanilkový cukor, rum a premiešame. Pretlačíme na mäsovom mlynčeku na misku, navrch dáme šľahačku a polejeme čokoládou.

* Gaštany sa dajú nahradiť ošúpanou varenou fazuľou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 704
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 376
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 898
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 234
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 029
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 816
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 805
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu