V lete je rozhodovanie, čo uvariť - aby to bolo zdravé, ľahké a chutné - jednoduchšie, ako v zime. Tekvica, baklažán, patizón alebo cuketa sa dajú pripraviť ako plnohodnotné hlavné jedlo, z ktorého sa neprejeme, zasýti nás a nahradí vlastne mäso bez toho, že by sme to výrazne pocítili.
Ak tieto druhy zeleniny dobre pripravíme, ide o pochúťky, ktoré navyše dodajú telu maximum výživných látok a minimum kalórií, keďže neobsahujú nezdravé nasýtené tuky a len minimum cukru.
Zdroj betakaroténu a protirakovinových látok
„Tekvicová zelenina sa konzumuje ešte pred úplným dozretím. Je chutná, ľahko stráviteľná a nemá výraznú kalorickú hodnotu. Je vhodnou súčasťou redukčnej diéty, a to aj vzhľadom na fakt, že má bohatý obsah vlákniny,“ vraví lekár Pavel Malovič zo Združenia pre zdravie a výživu.
Tekvica, cuketa alebo patizón môžu hrať mimoriadne dôležitú úlohu v strave, v ktorej chýbajú živočíšne látky s vitamínom A.
Tekvicová zelenina je tiež nesmierne bohatým zdrojom antioxidantu betakaroténu, ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A. Urýchľuje hojenie zranení, znižuje trvanie ochorení a pôsobí preventívne proti vzniku rakovinového bujnenia. Ďalšími antioxidantmi sú vitamíny E a C.
Dužina má vysoký obsah vody a je lahodná v studenej aj teplej kuchyni.
„Ploché, tmavozelené jadierka tekvice v tvrdom obale vzbudzujú v poslednom čase pozornosť pre obsah curcubitacínov – špecifických látok, ktoré predstavujú významnú pomoc pri prevencii zhubných aj nezhubných ochorení prostaty a zároveň likvidujú prípadné parazity v tráviacom trakte.
Sú dobrým zdrojom železa aj fosforu a navyše sú bohaté na nenasýtené omega – 3 mastné kyseliny, draslík a horčík,“ vraví Malovič. Obsahujú veľké množstvo zinku, ktorý je potrebný na produkciu hormónu testosterónu a správne fungovanie prostaty.