Poznáme ho skôr v podobe semienok na pečive, sezam indický je však jednoročná rastlina, ktorá dosahuje výšku až dva metre. Túto prastarú bylinu pestovali hlavne v Indii, Číne, v Barme či Mexiku. Kvitne bielo-ružovými kvetmi. Potrebuje izbovú teplotu a je dobré ho pestovať v skleníku. Sezamové semienka sa používajú hlavne v indickej kuchyni.
Radšej nelúpaný
Sezam obsahuje 20 percent bielkovín, 50 percent rastlinných tukov, 16 percent sacharidov a deväť percent vlákniny. Z vitamínov sú to tiamín (B1), riboflavín (B2), niacín (B3), vitamín E, lecitín a karotény. Sezam je tiež skvelá multiminerálna potravina - na sto gramov pripadá: 500 až 1500 mg vápnika, 350 mg horčíka, 10 mg železa, 10 mg zinku, 410 mg draslíka, 890 mg fosforu.
Odporúča sa podporne užívať pri zápalových ochoreniach artritídy. Sezamové mlieko môže nahradiť kravské mlieko u ľudí alergických na laktózu.
Sezam obsahuje polynenasýtené mastné kyseliny a je zdrojom diétnej vlákniny. Chráni telo pred vysokým tlakom, fytosteroly znižujú hladinu nezdravého cholesterolu. Unikátnymi zložkami sú sezamín a sezamolín, takzvané lignany.
Pomáhajú pečeni pred poškodením, podporujú pamäť a pôsobia antidepresívne. „Tieto nedávno objavené látky znižujú cholesterol, krvný tlak, sú to silné antioxidanty a majú protizápalový účinok,“ vraví doktor Igor Bukovský.
Odporúča dať si zo sezamu do jedla aspoň každý druhý deň dve polievkové lyžice. Pražený sezam dodá jedlu príjemnú chuť a arómu pražených orechov.
„Pražený sezam má o niečo nižšie hodnoty niektorých dôležitých látok, ale zas oveľa pomalšie oxiduje a horkne. Ak máte možnosť, kupujte sezamové semeno nelúpané,“ radí Bukovský. „Napríklad vápnika je tam päťkrát viac ako v olúpanom sezame.“