Autor je pediater.
Zbožňujem bláznenie sa s mojimi pacientmi. Moje návštevy často začínajú tým, že deti požiadam aby mi pomasírovali chodidlá. Robím to, aby bol môj príchod veselý (menej desivý) a aby sa moji pacienti nebáli uvoľniť.
Výsledkom je, že sa rodičia zvyknú ospravedlňovať, počujem frázy ako: „Naposledy sa tak zdivočene správal pred týždňom, keď na narodeninovej oslave prejedol cukru.“
Mnoho rodičov si myslí, že cukor robí ich deti hyperaktívne. To nie je pravda. Túto teóriu už vyvrátilo množstvo vedeckých štúdií, cukor za hyperaktivitu detí nemôže.
Ako je možné, že sa vedecké bádanie nezhoduje so praktickými skúsenosťami rodičov, ktorí svoje deti dobre poznajú? Odpoveď spočíva v spôsobe, akým lekári skúmali vplyv cukru na správanie.
Prečo sa pri jedení čipsov nedokážete ovládať?Čítajte
Cukor nenápadne pridávajú
Doktori vzali skupinu detí, ktoré sa zhodovali vo veku, zázemí a iných faktoroch. Potom deti rozdelia do dvoch skupín. Jedna dostáva bežnú stavu, druhej do jedla vpašujú extra porciu cukru tak, aby ju nebolo cítiť.
Nikto netuší, ktoré dieťa patrí do ktorej skupiny - deti, rodičia a ani lekári. Výsledky sa vyhodnocujú na základe špeciálneho kódu v závere štúdie.
Tento typ výskum sa nazýva „dvojito zaslepenou“ štúdiou. Používajú sa kvôli tomu, aby sa objektom aj výskumníkom zabránilo podvedome skresliť výsledky zaujatosťou alebo predpokladmi.
Ak cukor nespôsobuje hyperaktivitu detí, prečo tomu rodičia veria? Vychádza to z dvoch predpokladov. Po prvé, deti jedia zákusky a sladkosti najmä počas špeciálnych príležitostí ako sú narodeninové oslavy. Na ich nadmernú aktivitu vplýva skôr atmosféra, množstvo priateľov a hry.
Druhým dôvodom je to, že rodičia sú zvyknutí zvaľovať správanie detí na cukor už celé desaťročia. To isté tvrdili aj vaši starkí o vašich rodičoch, keď boli malí. Neustálym opakovaním sa teória stala dôveryhodnou.
Čo vám hrozí, ak si necháte zvieratami oblizovať tvárČítajte
Vytláča zdravé
Mýtus okolo cukru je podobný, ako rozšírená predstava že detí chytia chrípku ak vybehnú do chladného počasia s mokrou hlavou. Túto populárnu predstavu dôkazy vyvrátili, no stále sa nájde množstvo ľudí, ktorí tomu veria.
A teraz prichádza zlá správa. Aj keď cukor nespôosobuje hyperaktivitu, neznamená to, že je neškodný. Priveľa cukru zmení spôsob, akým rozmýšľate nad chuťou jedla. Zrelý banán alebo šťavnatý pomaranč sa nevyrovná čokoládovej tyčinke.
Ak deti (aj dospelí) jedia priveľa cukru, môžu odmietať zdravé potraviny s tým, že nie sú dostatočne sladké. Z vašej stravy sa začnú vytrácať prospešné jedlá a narastá šanca, že budete trpieť nadváhou. Rovnako narastá riziko cukrovky a srdcových ochorení.
Koľko plechoviek coly je už priveľa?Čítajte
Prehnať sa to dá aj jogurtom
Potravinársky priemysel pozná ľudský hlad po cukre a preto ho pridáva do mnohých potravín. Stáva sa, že stratíte prehľad o tom, koľko cukru vlastne vo svojej strave konzumujete.
Populárne značky jogurtov obsahujú aj viac než 20 gramov pridaného cukru, pričom American Heart Association (pozn. red.: Asociácia za zdravé srdce) odporúča deťom obmedziť príjem pridaného cukru na menej než 25 gramov.
Takže nabudúce, keď budete túžiť po maškrtách, urobte svojmu telu láskavosť a namiesto škatule sušienok siahnite po jablku, alebo si dajte plnú hrsť jahôd.
Text pôvodne vyšiel v The Washington Post.
Medzititulky sú doplnené redakciou.
Autor: Howard J. Bennett, The Washington Post