SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Ako skladovať potraviny, aby ostali dlho „zdravé"

(Rady MUDr. Igora Bukovského)


Moderátorka Andy Timková aj vďaka radám MUDr. Igora Bukovského vie, ako správne skladovať potraviny.FOTO SME - PAVOL MAJER

(Rady MUDr. Igora Bukovského)

Kúpili ste si to najlepšie, najzdravšie a teraz potrebujete vedieť, ako to všetko máte opatriť, aby si zdravé potraviny zachovali svoju čerstvosť a zdravie? Od momentu, keď je potravina vypestovaná alebo vyrobená, až do momentu, keď si ju kúpime, nevieme, čo, kto a ako urobil. Musíme sa viac-menej spoľahnúť, že si všetci dali záležať na tom, aby sa zachovala kvalita potraviny.

Takže skúsme skladovať aj my naše potraviny tak, aby sa nepokazili.

Obilniny a strukoviny

Môžete ich nakupovať pokojne aj na niekoľko mesiacov dopredu. Obilniny mechanicky nespracované, nevločkované, nešrotované vydržia bez väčších biologických strát aj niekoľko rokov. Podmienkou je, aby boli správne a dostatočne vysušené a vhodne uskladnené.

Kde: na tmavom, suchom mieste, dostatočne zabezpečené proti napadnutiu hmyzom. Platí to najmä pre strukoviny, ako je sója, ktorá má vysoký obsah tukov. Vyhneme sa tak oxidovaniu a horknutiu semien, ktoré potom spôsobujú aj tráviace ťažkosti.

V čom: Najlepšie sa na takéto uskladnenie hodia niekoľkolitrové fľaše, prachovnice, so zábrusom. Lacná a dobrá náhrada sú nabielo nastriekané dvoj- až trojlitrové zaváracie poháre s dobre tesniacou korkovou zátkou.

Vlhké strukoviny (zelenú fazuľku, čerstvý hrášok)

Kde: v spodných priestoroch chladničky.

Orechy a semená

Kde: Ak sú lúpané, uskladnite ich v tmavej utesnenej fľaši v strednej výške dvier chladničky. Olúpané orechy (lieskovce, mandle a pod.) kupujte len na mesiac vopred. Nelúpané vlašské orechy, samozrejme, vydržia najmenej celý rok a nalúpete si ich vždy, koľko potrebujete. Ak si v chladničke spravíte poriadok, dajte tam aj ľan, sezam, tekvicu, slnečnicu a ostatné semená, ktoré používame pre ich vysoký obsah kvalitných tukov a bielkovín.

Ako: v každom prípade by mali byť aj olejnaté semená uskladnené vzduchotesne a v tme pri nižšej ako izbovej teplote.

Ovocie a zelenina

Kde: Uskladňujte ich pri teplotách okolo -1 až +4°C v dolnej časti chladničky. Vädnutiu listovej zeleniny zabránite, ak hlávku šalátu alebo špenátové lístky vložíte ako rezané kvety do misky s vodou. Banány sa do chladničky nedávajú, pretože stratia svoju typickú arómu a chuť. Nezrelé ich uložte na tmavšom mieste, aby sa na nich nevytvárali hnedé fľaky. Počas uskladnenia v chladničke stráca zelenina a ovocie asi 2-10 percent hmotnosti a obsah vitamínu C a karotenoidov po niekoľkých dňoch klesá až o 50 percent.

Oleje

Kde: Oleje, najmä tie za studena lisované - panenské, uskladnite určite v tmavej fľaške na dverách chladničky. V olejoch lisovaných za studena je mnoho biologicky aktívnych látok, nie sú však určené na varenie, pečenie, fritovanie a pod. Používajte ich výhradne do jedál studenej kuchyne, prípadne do jedál tepelne upravovaných, ale až pred servírovaním, keď už teplota pokrmu umožňuje konzumáciu.

Múky

Kde: Múku musíme chrániť pred pôsobením svetla a vzduchu. Musí byť uskladnená v utesnenej tmavej nádobe v tme. Ak si múku pripravujete doma sami mletím zŕn na kávovom strojčeku, robíte užitočnú vec, žiaľ obsah niektorých biologicky cenných látok (vitamíny B) v nich klesá už po niekoľkých dňoch. Ak si teda robíte múku sami doma, nepripravte si viac, ako na dva týždne vopred.

Obyčajné biele múky z obchodu vydržia síce dlhšie, ale je to tiež dôsledkom obsahu chemických látok.

Mäso a mäsové výrobky

Kde: Je dôležité uskladniť ho v chladničke hneď, ako je to len možné. Ak má byť použité neskôr, tak v mrazničke. Malo by byť dôkladne zabalené, aby ste predišli infikovaniu ostatných potravín kvapkajúcou krvou či priamym stykom mäsa a hydiny so svojimi „susedmi" v chladničke. Mrazené mäso vydrží dlhšie, ale je postihnuté väčšími zmenami po rozmrazení. „Zrážanie" a hrčkovanie mäsa nie je preto žiadnou zvláštnosťou. Rozmrazovanie by nemalo trvať celú noc, pretože rozklad bielkovín vonkajších vrstiev, ktoré rozmrznú najskôr a sú aj najviac infikované, ohrozuje zdravie celej rodiny.

(uj, www.zdravesrdce.sk )


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 944
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 711
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 324
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 566
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 016
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 992
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 370
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 199
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 065
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 944
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Celoplošný skríning pokračoval nedeľným testovaním aj v odberovom mieste zriadenom v priestoroch Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne.

Na Slovensku prebieha plošný skríning.

15 h
Komentár Zuzany Kepplovej

Takto sa to robí, do psej matere!

Zuzana Kepplová.

Ak ostatný skríning niekomu pomohol, boli to starostovia a primátori.

3 h
Dánsky režisér Thomas Vinterberg.

Vyrastal medzi hipisákmi, tí mu dovolili všetko.

22. jan

Pozrite si najnovší prieskum preferencií politických strán.

7 h