SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Ako skladovať potraviny, aby ostali dlho „zdravé"

(Rady MUDr. Igora Bukovského)


Moderátorka Andy Timková aj vďaka radám MUDr. Igora Bukovského vie, ako správne skladovať potraviny.FOTO SME - PAVOL MAJER

(Rady MUDr. Igora Bukovského)

Kúpili ste si to najlepšie, najzdravšie a teraz potrebujete vedieť, ako to všetko máte opatriť, aby si zdravé potraviny zachovali svoju čerstvosť a zdravie? Od momentu, keď je potravina vypestovaná alebo vyrobená, až do momentu, keď si ju kúpime, nevieme, čo, kto a ako urobil. Musíme sa viac-menej spoľahnúť, že si všetci dali záležať na tom, aby sa zachovala kvalita potraviny.

Takže skúsme skladovať aj my naše potraviny tak, aby sa nepokazili.

Obilniny a strukoviny

Môžete ich nakupovať pokojne aj na niekoľko mesiacov dopredu. Obilniny mechanicky nespracované, nevločkované, nešrotované vydržia bez väčších biologických strát aj niekoľko rokov. Podmienkou je, aby boli správne a dostatočne vysušené a vhodne uskladnené.

Kde: na tmavom, suchom mieste, dostatočne zabezpečené proti napadnutiu hmyzom. Platí to najmä pre strukoviny, ako je sója, ktorá má vysoký obsah tukov. Vyhneme sa tak oxidovaniu a horknutiu semien, ktoré potom spôsobujú aj tráviace ťažkosti.

V čom: Najlepšie sa na takéto uskladnenie hodia niekoľkolitrové fľaše, prachovnice, so zábrusom. Lacná a dobrá náhrada sú nabielo nastriekané dvoj- až trojlitrové zaváracie poháre s dobre tesniacou korkovou zátkou.

Vlhké strukoviny (zelenú fazuľku, čerstvý hrášok)

Kde: v spodných priestoroch chladničky.

Orechy a semená

Kde: Ak sú lúpané, uskladnite ich v tmavej utesnenej fľaši v strednej výške dvier chladničky. Olúpané orechy (lieskovce, mandle a pod.) kupujte len na mesiac vopred. Nelúpané vlašské orechy, samozrejme, vydržia najmenej celý rok a nalúpete si ich vždy, koľko potrebujete. Ak si v chladničke spravíte poriadok, dajte tam aj ľan, sezam, tekvicu, slnečnicu a ostatné semená, ktoré používame pre ich vysoký obsah kvalitných tukov a bielkovín.

Ako: v každom prípade by mali byť aj olejnaté semená uskladnené vzduchotesne a v tme pri nižšej ako izbovej teplote.

Ovocie a zelenina

Kde: Uskladňujte ich pri teplotách okolo -1 až +4°C v dolnej časti chladničky. Vädnutiu listovej zeleniny zabránite, ak hlávku šalátu alebo špenátové lístky vložíte ako rezané kvety do misky s vodou. Banány sa do chladničky nedávajú, pretože stratia svoju typickú arómu a chuť. Nezrelé ich uložte na tmavšom mieste, aby sa na nich nevytvárali hnedé fľaky. Počas uskladnenia v chladničke stráca zelenina a ovocie asi 2-10 percent hmotnosti a obsah vitamínu C a karotenoidov po niekoľkých dňoch klesá až o 50 percent.

Oleje

Kde: Oleje, najmä tie za studena lisované - panenské, uskladnite určite v tmavej fľaške na dverách chladničky. V olejoch lisovaných za studena je mnoho biologicky aktívnych látok, nie sú však určené na varenie, pečenie, fritovanie a pod. Používajte ich výhradne do jedál studenej kuchyne, prípadne do jedál tepelne upravovaných, ale až pred servírovaním, keď už teplota pokrmu umožňuje konzumáciu.

Múky

Kde: Múku musíme chrániť pred pôsobením svetla a vzduchu. Musí byť uskladnená v utesnenej tmavej nádobe v tme. Ak si múku pripravujete doma sami mletím zŕn na kávovom strojčeku, robíte užitočnú vec, žiaľ obsah niektorých biologicky cenných látok (vitamíny B) v nich klesá už po niekoľkých dňoch. Ak si teda robíte múku sami doma, nepripravte si viac, ako na dva týždne vopred.

Obyčajné biele múky z obchodu vydržia síce dlhšie, ale je to tiež dôsledkom obsahu chemických látok.

Mäso a mäsové výrobky

Kde: Je dôležité uskladniť ho v chladničke hneď, ako je to len možné. Ak má byť použité neskôr, tak v mrazničke. Malo by byť dôkladne zabalené, aby ste predišli infikovaniu ostatných potravín kvapkajúcou krvou či priamym stykom mäsa a hydiny so svojimi „susedmi" v chladničke. Mrazené mäso vydrží dlhšie, ale je postihnuté väčšími zmenami po rozmrazení. „Zrážanie" a hrčkovanie mäsa nie je preto žiadnou zvláštnosťou. Rozmrazovanie by nemalo trvať celú noc, pretože rozklad bielkovín vonkajších vrstiev, ktoré rozmrznú najskôr a sú aj najviac infikované, ohrozuje zdravie celej rodiny.

(uj, www.zdravesrdce.sk )


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 27 537
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 21 906
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 228
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 450
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 868
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 840
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 991
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 776
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 351
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vláda si tlieska. Testy však mnohých neodhalili, varujú experti

Falošne zdravých považuje za problém aj minister Krajčí.

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Čo vám zabudli povedať o testovaní

Zatlieskali sme si a teraz k faktom.

Peter Tkačenko

Navrhli odvolať rektora STU Fikara, na rokovaní bola polícia

Akademici si odhlasovali koniec Miroslava Fikara.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar.