
(Rady MUDr. Igora Bukovského)
Kúpili ste si to najlepšie, najzdravšie a teraz potrebujete vedieť, ako to všetko máte opatriť, aby si zdravé potraviny zachovali svoju čerstvosť a zdravie? Od momentu, keď je potravina vypestovaná alebo vyrobená, až do momentu, keď si ju kúpime, nevieme, čo, kto a ako urobil. Musíme sa viac-menej spoľahnúť, že si všetci dali záležať na tom, aby sa zachovala kvalita potraviny.
Takže skúsme skladovať aj my naše potraviny tak, aby sa nepokazili.
Obilniny a strukoviny
Môžete ich nakupovať pokojne aj na niekoľko mesiacov dopredu. Obilniny mechanicky nespracované, nevločkované, nešrotované vydržia bez väčších biologických strát aj niekoľko rokov. Podmienkou je, aby boli správne a dostatočne vysušené a vhodne uskladnené.
Kde: na tmavom, suchom mieste, dostatočne zabezpečené proti napadnutiu hmyzom. Platí to najmä pre strukoviny, ako je sója, ktorá má vysoký obsah tukov. Vyhneme sa tak oxidovaniu a horknutiu semien, ktoré potom spôsobujú aj tráviace ťažkosti.
V čom: Najlepšie sa na takéto uskladnenie hodia niekoľkolitrové fľaše, prachovnice, so zábrusom. Lacná a dobrá náhrada sú nabielo nastriekané dvoj- až trojlitrové zaváracie poháre s dobre tesniacou korkovou zátkou.
Vlhké strukoviny (zelenú fazuľku, čerstvý hrášok)
Kde: v spodných priestoroch chladničky.
Orechy a semená
Kde: Ak sú lúpané, uskladnite ich v tmavej utesnenej fľaši v strednej výške dvier chladničky. Olúpané orechy (lieskovce, mandle a pod.) kupujte len na mesiac vopred. Nelúpané vlašské orechy, samozrejme, vydržia najmenej celý rok a nalúpete si ich vždy, koľko potrebujete. Ak si v chladničke spravíte poriadok, dajte tam aj ľan, sezam, tekvicu, slnečnicu a ostatné semená, ktoré používame pre ich vysoký obsah kvalitných tukov a bielkovín.
Ako: v každom prípade by mali byť aj olejnaté semená uskladnené vzduchotesne a v tme pri nižšej ako izbovej teplote.
Ovocie a zelenina
Kde: Uskladňujte ich pri teplotách okolo -1 až +4°C v dolnej časti chladničky. Vädnutiu listovej zeleniny zabránite, ak hlávku šalátu alebo špenátové lístky vložíte ako rezané kvety do misky s vodou. Banány sa do chladničky nedávajú, pretože stratia svoju typickú arómu a chuť. Nezrelé ich uložte na tmavšom mieste, aby sa na nich nevytvárali hnedé fľaky. Počas uskladnenia v chladničke stráca zelenina a ovocie asi 2-10 percent hmotnosti a obsah vitamínu C a karotenoidov po niekoľkých dňoch klesá až o 50 percent.
Oleje
Kde: Oleje, najmä tie za studena lisované - panenské, uskladnite určite v tmavej fľaške na dverách chladničky. V olejoch lisovaných za studena je mnoho biologicky aktívnych látok, nie sú však určené na varenie, pečenie, fritovanie a pod. Používajte ich výhradne do jedál studenej kuchyne, prípadne do jedál tepelne upravovaných, ale až pred servírovaním, keď už teplota pokrmu umožňuje konzumáciu.
Múky
Kde: Múku musíme chrániť pred pôsobením svetla a vzduchu. Musí byť uskladnená v utesnenej tmavej nádobe v tme. Ak si múku pripravujete doma sami mletím zŕn na kávovom strojčeku, robíte užitočnú vec, žiaľ obsah niektorých biologicky cenných látok (vitamíny B) v nich klesá už po niekoľkých dňoch. Ak si teda robíte múku sami doma, nepripravte si viac, ako na dva týždne vopred.
Obyčajné biele múky z obchodu vydržia síce dlhšie, ale je to tiež dôsledkom obsahu chemických látok.
Mäso a mäsové výrobky
Kde: Je dôležité uskladniť ho v chladničke hneď, ako je to len možné. Ak má byť použité neskôr, tak v mrazničke. Malo by byť dôkladne zabalené, aby ste predišli infikovaniu ostatných potravín kvapkajúcou krvou či priamym stykom mäsa a hydiny so svojimi „susedmi" v chladničke. Mrazené mäso vydrží dlhšie, ale je postihnuté väčšími zmenami po rozmrazení. „Zrážanie" a hrčkovanie mäsa nie je preto žiadnou zvláštnosťou. Rozmrazovanie by nemalo trvať celú noc, pretože rozklad bielkovín vonkajších vrstiev, ktoré rozmrznú najskôr a sú aj najviac infikované, ohrozuje zdravie celej rodiny.
(uj, www.zdravesrdce.sk )