SME
Pondelok, 20. september, 2021 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky

Ako skladovať potraviny, aby ostali dlho „zdravé"

(Rady MUDr. Igora Bukovského)


Moderátorka Andy Timková aj vďaka radám MUDr. Igora Bukovského vie, ako správne skladovať potraviny.FOTO SME - PAVOL MAJER

(Rady MUDr. Igora Bukovského)

Kúpili ste si to najlepšie, najzdravšie a teraz potrebujete vedieť, ako to všetko máte opatriť, aby si zdravé potraviny zachovali svoju čerstvosť a zdravie? Od momentu, keď je potravina vypestovaná alebo vyrobená, až do momentu, keď si ju kúpime, nevieme, čo, kto a ako urobil. Musíme sa viac-menej spoľahnúť, že si všetci dali záležať na tom, aby sa zachovala kvalita potraviny.

Takže skúsme skladovať aj my naše potraviny tak, aby sa nepokazili.

Obilniny a strukoviny

Môžete ich nakupovať pokojne aj na niekoľko mesiacov dopredu. Obilniny mechanicky nespracované, nevločkované, nešrotované vydržia bez väčších biologických strát aj niekoľko rokov. Podmienkou je, aby boli správne a dostatočne vysušené a vhodne uskladnené.

Kde: na tmavom, suchom mieste, dostatočne zabezpečené proti napadnutiu hmyzom. Platí to najmä pre strukoviny, ako je sója, ktorá má vysoký obsah tukov. Vyhneme sa tak oxidovaniu a horknutiu semien, ktoré potom spôsobujú aj tráviace ťažkosti.

V čom: Najlepšie sa na takéto uskladnenie hodia niekoľkolitrové fľaše, prachovnice, so zábrusom. Lacná a dobrá náhrada sú nabielo nastriekané dvoj- až trojlitrové zaváracie poháre s dobre tesniacou korkovou zátkou.

Vlhké strukoviny (zelenú fazuľku, čerstvý hrášok)

Kde: v spodných priestoroch chladničky.

Orechy a semená

Kde: Ak sú lúpané, uskladnite ich v tmavej utesnenej fľaši v strednej výške dvier chladničky. Olúpané orechy (lieskovce, mandle a pod.) kupujte len na mesiac vopred. Nelúpané vlašské orechy, samozrejme, vydržia najmenej celý rok a nalúpete si ich vždy, koľko potrebujete. Ak si v chladničke spravíte poriadok, dajte tam aj ľan, sezam, tekvicu, slnečnicu a ostatné semená, ktoré používame pre ich vysoký obsah kvalitných tukov a bielkovín.

Ako: v každom prípade by mali byť aj olejnaté semená uskladnené vzduchotesne a v tme pri nižšej ako izbovej teplote.

Ovocie a zelenina

Kde: Uskladňujte ich pri teplotách okolo -1 až +4°C v dolnej časti chladničky. Vädnutiu listovej zeleniny zabránite, ak hlávku šalátu alebo špenátové lístky vložíte ako rezané kvety do misky s vodou. Banány sa do chladničky nedávajú, pretože stratia svoju typickú arómu a chuť. Nezrelé ich uložte na tmavšom mieste, aby sa na nich nevytvárali hnedé fľaky. Počas uskladnenia v chladničke stráca zelenina a ovocie asi 2-10 percent hmotnosti a obsah vitamínu C a karotenoidov po niekoľkých dňoch klesá až o 50 percent.

Oleje

Kde: Oleje, najmä tie za studena lisované - panenské, uskladnite určite v tmavej fľaške na dverách chladničky. V olejoch lisovaných za studena je mnoho biologicky aktívnych látok, nie sú však určené na varenie, pečenie, fritovanie a pod. Používajte ich výhradne do jedál studenej kuchyne, prípadne do jedál tepelne upravovaných, ale až pred servírovaním, keď už teplota pokrmu umožňuje konzumáciu.

Múky

Kde: Múku musíme chrániť pred pôsobením svetla a vzduchu. Musí byť uskladnená v utesnenej tmavej nádobe v tme. Ak si múku pripravujete doma sami mletím zŕn na kávovom strojčeku, robíte užitočnú vec, žiaľ obsah niektorých biologicky cenných látok (vitamíny B) v nich klesá už po niekoľkých dňoch. Ak si teda robíte múku sami doma, nepripravte si viac, ako na dva týždne vopred.

Obyčajné biele múky z obchodu vydržia síce dlhšie, ale je to tiež dôsledkom obsahu chemických látok.

Mäso a mäsové výrobky

Kde: Je dôležité uskladniť ho v chladničke hneď, ako je to len možné. Ak má byť použité neskôr, tak v mrazničke. Malo by byť dôkladne zabalené, aby ste predišli infikovaniu ostatných potravín kvapkajúcou krvou či priamym stykom mäsa a hydiny so svojimi „susedmi" v chladničke. Mrazené mäso vydrží dlhšie, ale je postihnuté väčšími zmenami po rozmrazení. „Zrážanie" a hrčkovanie mäsa nie je preto žiadnou zvláštnosťou. Rozmrazovanie by nemalo trvať celú noc, pretože rozklad bielkovín vonkajších vrstiev, ktoré rozmrznú najskôr a sú aj najviac infikované, ohrozuje zdravie celej rodiny.

(uj, www.zdravesrdce.sk )


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  2. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  3. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  4. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  6. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  7. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  8. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  9. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  10. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 8 728
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 934
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 809
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 329
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 420
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 983
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 738
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 313
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 795
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 643
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Z 23 ľudí s covidom na Jednotkách intenzívnej starostlivosti je len jeden zaočkovaný.

Do piatka pre covid skončilo v nemocniciach 283 pacientov.


17. sep
Logo podcastu Dobré ráno.

Najhoršie sú na tom okresy na východe.


a 2 ďalší 5 h
Skryť Zatvoriť reklamu