Vanilka pravá

Vanilla planifolia

Dnes si málokto uvedomí, aká vzácna je rastlina, ktorej vôňa sa šíri z každej cukrárne, pečivárne a v čase Vianoc z každej kuchyne.

Vanilka je popínavá orchidea. Jej pravé korene postupne pod zemou odumierajú a vlahu i živiny čerpá vzdušnými koreňmi, ktorými sa zároveň pridržiava na stromoch. Rastie v džungliach tropickej Ameriky, najmä v juhovýchodnom Mexiku. Rozmnožuje sa zakoreňovaním odrezkov. Jej krásne kvety sú odkázané na jediného opeľovača, včelu medonosnú. Lenže včely medonosné nežijú všade, kde sa ukazovali dobré podmienky na pestovanie vanilky. Preto je pestovateľ často odkázaný na ručné opeľovanie.

To, čo poznáme v kuchyni ako vanilkový struk, je nedozretá tobolka, ktorá po zbere najprv v sudoch deň-dva kvasí, potom sa týždeň suší na slnku a viac týždňov dosušuje v tieni.

Najznámejšie plantáže vanilky sú na Tahiti, v Antilách a Brazílii. Vďaka zložitému spôsobu dorábania a spracovania sa vanilka stala drahou koreninou. Dnes sa jej pestuje menej ako v minulosti, pretože chemici vyrobili podstatnú zložku vanilkovej arómy, vanilín. Ale jemný čuch to pozná. Napokon – spotreba v kuchyni nemusí byť taká veľká. Jeden-dva kúsky v cukorničke stačia aromatizovať cukor dlhý čas.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  3. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  4. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  5. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  9. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 71 931
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 13 861
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 131
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 654
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 293
  6. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 287
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 477
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 2 684
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 627
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 616

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gajdoš chce v Bratislave hrob neznámeho vojaka za státisíce eur. Socha komunistu skončí v sklade

Má to byť miesto, ktoré bude pripomínať vlastenectvo a hrdinstvo Slovákov.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Danko chce bozkávať vence

Na klamstvách spoluprácu založiť nemôžeme.

Neprehliadnite tiež

Ako nepribrať cez Vianoce? Vedci majú jednoduchú radu

Postup ľuďom ušetril nadbytočné polkilo.