Dnes si málokto uvedomí, aká vzácna je rastlina, ktorej vôňa sa šíri z každej cukrárne, pečivárne a v čase Vianoc z každej kuchyne.
Vanilka je popínavá orchidea. Jej pravé korene postupne pod zemou odumierajú a vlahu i živiny čerpá vzdušnými koreňmi, ktorými sa zároveň pridržiava na stromoch. Rastie v džungliach tropickej Ameriky, najmä v juhovýchodnom Mexiku. Rozmnožuje sa zakoreňovaním odrezkov. Jej krásne kvety sú odkázané na jediného opeľovača, včelu medonosnú. Lenže včely medonosné nežijú všade, kde sa ukazovali dobré podmienky na pestovanie vanilky. Preto je pestovateľ často odkázaný na ručné opeľovanie.
To, čo poznáme v kuchyni ako vanilkový struk, je nedozretá tobolka, ktorá po zbere najprv v sudoch deň-dva kvasí, potom sa týždeň suší na slnku a viac týždňov dosušuje v tieni.
Najznámejšie plantáže vanilky sú na Tahiti, v Antilách a Brazílii. Vďaka zložitému spôsobu dorábania a spracovania sa vanilka stala drahou koreninou. Dnes sa jej pestuje menej ako v minulosti, pretože chemici vyrobili podstatnú zložku vanilkovej arómy, vanilín. Ale jemný čuch to pozná. Napokon – spotreba v kuchyni nemusí byť taká veľká. Jeden-dva kúsky v cukorničke stačia aromatizovať cukor dlhý čas.