SME
Piatok, 30. júl, 2021 | Meniny má LibušaKrížovkyKrížovky

Návrat tukov a strukovín. Aké sú výživové trendy na rok 2017?

Aj stravovanie podlieha trendom. Odborníci odhadujú, čo príde po paleodiéte a semenách quinoa.

(Zdroj: pixabay - tookapic)

Trendy v stravovaní roku 2016 najlepšie vystihujú tri motívy: bliekoviny, paleo diéta a lokálne potraviny. Čo môžeme na tanieri očakávať v roku 2017?

Čosi už naznačila októbrová konferencia o jedle a výžive. V americkom Bostone sa zišlo 10-tisíc expertov na stravovanie, 400 vystavovateľov a prebehlo viac než 130 výskumných a vzdelávacích prezentácií, prednášok a kulinárskych ukážok.

Do centra pozornosti sa dostali najmä tri témy: rastlinné bielkoviny, zdravé tuky a obchody s organickými potravinami.

Skryť Vypnúť reklamu

Tu je niekoľko predpovedí do budúceho roku:

Cirok sa stane novou quinoou

Cirok, bezlepková celozrnná obilnina, naberá na popularite. Prečo?

Je vynikajúcim zdrojom vlákniny a bielkovín, horčíka a fosforu pre silné kosti, železa na obranyschopnosť, a vitamínov B, ktoré pomáhajú premieňať jedlo na energiu.

Dnes ho nájdete v raňajkových cereáliách a sušienkach, proteínových tyčinkách, alebo možno, že aj ako alternatívu k popcornu.

Prečítajte si tiež: Potrebujú dospelí ľudia piť mlieko? Čítajte 

Klíčky všakovakých rastlín

Semená, oriešky, fazuľa, obilie - v roku 2017 bude všetko klíčiť. Predpokladáme, že okrem domáceho pestovania prídu so širokou ponukou klíčkov aj obchodné reťazce.

Prečo by mali byť klíčky novým trendom? Klíčenie zvyšuje nutričnú hodnotu potravín rastlinného pôvodu a spotrebúva časť škrobu, čím zvyšuje podiel vlákniny a bielkovín. Napríklad v raži sa počas klíčenia zvyšuje obsah kyseliny listovej takmer štvornásobne.

Skryť Vypnúť reklamu

Klíčením sa zároveň deaktivujú „antiživiny“, ako je kyselina fytová, takže sa bielkoviny a minerálne látky ľahšie vstrebávajú.

Istou nevýhodou je, že sa všetky nutričné výhody pri tepelnej úprave nezachovajú. Napriek tomu sú naklíčené verzie obilnín stále prospešnejšie než v nenaklíčenej podobe.

Na rastlinné klíčky v obchodoch natrafíte napríklad v podobe vegánskych proteínových práškov, pečiva z vyklíčených obilnín, sušienok či múky.

Prečítajte si tiež: Živina, o ktorej ste netušili, že vám chýba Čítajte 

Znovuobjavenie rastlinných bielkovín

Recepty z fazule, šošovice či hrášku nie sú žiadna novinka. Rok 2017 však naberie originálnejší rozmer, než je humus alebo šošovicová polievka, a objaví spôsob, ako strukoviny začleniť do každodenného jedálnička.

Oriešky a semená budú naďalej odporúčané ako zdravá maškrta na cesty.

Skryť Vypnúť reklamu

A prečo práve rastlinné bielkoviny? V ich prospech hovoria výskumy, ktoré naznačujú, že nahradenie živočíšnych bielkovín rastlinnými vedie k dlhovekosti.

V prospech vegetariánskych zdrojov bielkovín hovorí aj ich cena a výživnosť. Objavia sa napríklad v podobe hrachových vegánskych proteínových práškov.

Chia a konope sa budú čoraz viac objavovať v nápojoch i pečive.

Fazuľa a šošovica vďaka vysokému obsahu bielkovín a vlákniny nahradia pri výrobe cestovín pšenicu.

Prečítajte si tiež: Elixíry mladosti: Vitamíny rozpustné v tukoch Čítajte 

Tuky stratia nálepku zla

Potraviny nízkotučné, plné sacharidov a cukru sú zlosynmi roku 2016. Z toho vyplýva, že rok 2017 sa bude točiť okolo zdraviu prospešných a výživových vlastností dlho obávaného tuku.

Prečo sa z tuku stane trend? Po dvadsiatich rokoch prehodnotil americký úrad na kontrolu potravín a liekov na základe petície svoj názor na potraviny s nízkym obsahom tuku.

Na oficiálnom zozname zdravých potravín sa tak ocitlo napríklad avokádo, mandle a losos. Morské plody, časť zeleniny, orechy a semená sa tak konečne nie sú vytrestané za svoj prirodzený obsah tuku.

Človek z tuku získava energiu a vitamíny, ktoré nie sú rozpustné vo vode. Zdravé tuky, ako napríklad omega-3, tiež prospievajú mozgu a srdcu.

Dokonca aj tuky, ktoré sme kedysi považovali za nezdravé, ako sú nasýtené tuky v mliečnych výrobkoch, zažijú v roku 2017 obrodenie.

Mliečny tuk totiž prirodzene obsahuje transmastné kyseliny, napríklad konjugovanú kyselinu linolovú (CLA). Výskumy naznačujú, že CLA v mlieku napomáha znížiť riziko ischemickej choroby srdca a bráni množeniu rakovinových buniek.

Z regálov v obchode sa vytratí nízkotučný syr, jogurty a mlieko. Tiež predpokladáme, že si čoraz viac ľudí bude do kávy pridávať smotanu či mlieko.

Výrobcovia zas budú viac dbať na to, aby boli výrobky organické a dobytok kŕmený trávou. Budú sa snažiť uspokojiť dopyt spotrebiteľov po zdravších tukoch a lepšom zaobchádzaní so zvieratami.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  5. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  6. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  7. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  8. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  10. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 9 094
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 4 241
  3. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 703
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 397
  5. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 337
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 301
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 201
  8. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 511
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 134
  10. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 049
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Bratislava je vďaka vysokej zaočkovanosti na najlepšej ceste stať sa ostrovom slobody.

V hlavnom meste je úplne zaočkovaných 70 percent ľudí nad 50 rokov.


16 h
Nataša Holinová

Vďaku za celý chaos môžeme vzdať všetkým, čo sledovali vlastný prospech.


3 h
Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Jakub Grigar získal striebornú medailu.

Slovenský reprezentant skončil druhý v K1 mužov.


Miloslav Šebela 3 h

Neprehliadnite tiež

Ako urýchliť jeho dozretie?


19 h

Moderné technológie vyrušujú, ale vedia aj pomôcť.


28. júl
Chýbajúci kofeín môže bolieť.

Akú hranicu sa neodporúča prekračovať?


27. júl