SME
Streda, 27. október, 2021 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Vedci skúmali, či je surová strava zdravšia než varená

Varením sa mení obsah vitamínov a enzýmov, no dajú sa ním aj získať.

(Zdroj: Picjumbo.com)

BRATISLAVA. Varenie môže zlepšiť chuť potravín, no zároveň zmení obsah ich živín. Niektoré vitamíny sa môžu stratiť, iné sa zase dostanú do podoby, v ktorej ich telo dokáže lepšie využiť.

Zástancovia raw (surovej) diéty vychádzajú z predstáv, že neupravená strava je pre človeka prirodzenejšia a teplom jedlo prichádza o všetky telu prospešné látky.

Avšak aj varená strava dokáže mať zásadné nutričné výhody. V čom majú takzvaní vitariáni pravdu a v čom sa mýlia?

Čo je raw-food diéta?

Zásady a predstavy o raw diéte približuje v analýze pre Authority Nutrition odborníčka na stravovanie Becky Bell: „Existujú rôzne úrovne raw-food diéty, no vo všeobecnosti platí, že minimálne 70 percent stavy by malo byť v surovom, tepelne neupravenom stave.“

SkryťVypnúť reklamu

Okrem ovocia a zeleniny diéta zahŕňa aj fermentované potraviny, klíčky, orechy a semená. Aj keď jej fanúšikmi sú zväčša vegetariáni alebo vegáni, nájdu sa i takí, ktorí rastlinnú stravu dopĺňajú surovými mliečnymi výrobkami, rybami a dokonca mäsom.

Prečítajte si tiež: Bio alebo nič? Prečo výhody ovocia a zeleniny prevážia riziká pesticídov Čítajte 

Zástancovia podľa Bellovej tvrdia, že surová strava pri varení prichádza o enzýmy a živiny. V extrémnej podobe dokonca označujú varenú stravu za toxickú.

„V praxi však diétu dlhodobo zvládne iba minimum ľudí. Je náročné ju dodržiavať a významné riziko predstavujú aj nebezpečné baktérie, parazity a mikroorganizmy, ktoré dokáže usmrtiť jedine vysoká teplota pri varení.“

Práve preto je obzvlášť riskantné konzumovať surové ryby a mäso.

Ukážkou, že riziko nákazy nie je fikcia, boli prípady salmonelózy naprieč 15 štátmi USA. Začiatkom roka 2016 ju spustili balíčky predpripravených raw jedál, ktoré si ľudia kúpili v obchodných reťazcoch.

SkryťVypnúť reklamu

Ničenie enzýmov varením

Tráviace enzýmy pomáhajú v tele jedlo rozložiť na molekuly, ktoré dokážeme lepšie absorbovať. Enzýmy na podporu trávenia obsahuje aj samotné jedlo.

Enzýmy sú však citlivé na teplotu a ak je privysoká, deaktivujú sa. Spravidla k tomu dochádza pri teplotách nad 47 stupňov Celzia.

V prospech raw diéty sa podľa Bellovej používa tvrdenie, že ak potraviny prídu pri varení o enzýmy, telo ich na trávenie potrebuje viac z vlastných zdrojov. To však nemusí byť pravda.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  2. Ako by ste chceli bývať? Zapojte sa do prieskumu o bývaní
  3. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  4. Takto ochránite peniaze pred infláciou
  5. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  6. Adecco: Personálna agentúra má byť pre klienta partnerom
  7. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  8. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  9. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  10. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova
  1. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  2. Chcete dočasné tetovanie, používajte Hennu
  3. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  4. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  5. Spoľahlivá energia a úspora technológiami
  6. P3 stavia pri Lozorne novú halu
  7. Ako by ste chceli bývať? Zapojte sa do prieskumu o bývaní
  8. Až dve tretiny Slovákov chcú mať všetky služby v jednom balíku
  9. A čokoládového Oscara získava – táto slovenská pralinka! Mňam!
  10. Takto ochránite peniaze pred infláciou
  1. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova 9 721
  2. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku 9 412
  3. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 9 144
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 5 500
  5. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie 5 233
  6. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 698
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 187
  8. Peniaze začali strácať hodnotu, treba sa brániť! 2 819
  9. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite 2 455
  10. Nechajte kryptomeny na Fumbi 2 351
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Aktuality.sk získali zábery z chaty, kde sa stretával Robert Fico (vpravo hore), Miroslav Bödör (vpravo hore), advokát Marek Para (vľavo dole) a syn Tibora Gašpara (vpravo dole).

Z deviatich stretnutí v poľovníckej chate pozná verejnosť zatiaľ len pár minút.


a 1 ďalší 9 h
Skryť Zatvoriť reklamu