SME

Vedci skúmali, či je surová strava zdravšia než varená

Varením sa mení obsah vitamínov a enzýmov, no dajú sa ním aj získať.

(Zdroj: Picjumbo.com)

BRATISLAVA. Varenie môže zlepšiť chuť potravín, no zároveň zmení obsah ich živín. Niektoré vitamíny sa môžu stratiť, iné sa zase dostanú do podoby, v ktorej ich telo dokáže lepšie využiť.

Zástancovia raw (surovej) diéty vychádzajú z predstáv, že neupravená strava je pre človeka prirodzenejšia a teplom jedlo prichádza o všetky telu prospešné látky.

Avšak aj varená strava dokáže mať zásadné nutričné výhody. V čom majú takzvaní vitariáni pravdu a v čom sa mýlia?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo je raw-food diéta?

Zásady a predstavy o raw diéte približuje v analýze pre Authority Nutrition odborníčka na stravovanie Becky Bell: „Existujú rôzne úrovne raw-food diéty, no vo všeobecnosti platí, že minimálne 70 percent stavy by malo byť v surovom, tepelne neupravenom stave.“

SkryťVypnúť reklamu

Okrem ovocia a zeleniny diéta zahŕňa aj fermentované potraviny, klíčky, orechy a semená. Aj keď jej fanúšikmi sú zväčša vegetariáni alebo vegáni, nájdu sa i takí, ktorí rastlinnú stravu dopĺňajú surovými mliečnymi výrobkami, rybami a dokonca mäsom.

Prečítajte si tiež: Bio alebo nič? Prečo výhody ovocia a zeleniny prevážia riziká pesticídov Čítajte 

Zástancovia podľa Bellovej tvrdia, že surová strava pri varení prichádza o enzýmy a živiny. V extrémnej podobe dokonca označujú varenú stravu za toxickú.

„V praxi však diétu dlhodobo zvládne iba minimum ľudí. Je náročné ju dodržiavať a významné riziko predstavujú aj nebezpečné baktérie, parazity a mikroorganizmy, ktoré dokáže usmrtiť jedine vysoká teplota pri varení.“

Práve preto je obzvlášť riskantné konzumovať surové ryby a mäso.

Ukážkou, že riziko nákazy nie je fikcia, boli prípady salmonelózy naprieč 15 štátmi USA. Začiatkom roka 2016 ju spustili balíčky predpripravených raw jedál, ktoré si ľudia kúpili v obchodných reťazcoch.

SkryťVypnúť reklamu

Ničenie enzýmov varením

Tráviace enzýmy pomáhajú v tele jedlo rozložiť na molekuly, ktoré dokážeme lepšie absorbovať. Enzýmy na podporu trávenia obsahuje aj samotné jedlo.

Enzýmy sú však citlivé na teplotu a ak je privysoká, deaktivujú sa. Spravidla k tomu dochádza pri teplotách nad 47 stupňov Celzia.

V prospech raw diéty sa podľa Bellovej používa tvrdenie, že ak potraviny prídu pri varení o enzýmy, telo ich na trávenie potrebuje viac z vlastných zdrojov. To však nemusí byť pravda.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4U4B na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 696
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 553
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 065
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 876
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 612
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 9 935
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 099
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 116
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu