SME

Vedci skúmali, či je surová strava zdravšia než varená

Varením sa mení obsah vitamínov a enzýmov, no dajú sa ním aj získať.

(Zdroj: Picjumbo.com)

BRATISLAVA. Varenie môže zlepšiť chuť potravín, no zároveň zmení obsah ich živín. Niektoré vitamíny sa môžu stratiť, iné sa zase dostanú do podoby, v ktorej ich telo dokáže lepšie využiť.

Zástancovia raw (surovej) diéty vychádzajú z predstáv, že neupravená strava je pre človeka prirodzenejšia a teplom jedlo prichádza o všetky telu prospešné látky.

Avšak aj varená strava dokáže mať zásadné nutričné výhody. V čom majú takzvaní vitariáni pravdu a v čom sa mýlia?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo je raw-food diéta?

Zásady a predstavy o raw diéte približuje v analýze pre Authority Nutrition odborníčka na stravovanie Becky Bell: „Existujú rôzne úrovne raw-food diéty, no vo všeobecnosti platí, že minimálne 70 percent stavy by malo byť v surovom, tepelne neupravenom stave.“

SkryťVypnúť reklamu

Okrem ovocia a zeleniny diéta zahŕňa aj fermentované potraviny, klíčky, orechy a semená. Aj keď jej fanúšikmi sú zväčša vegetariáni alebo vegáni, nájdu sa i takí, ktorí rastlinnú stravu dopĺňajú surovými mliečnymi výrobkami, rybami a dokonca mäsom.

Prečítajte si tiež: Bio alebo nič? Prečo výhody ovocia a zeleniny prevážia riziká pesticídov Čítajte 

Zástancovia podľa Bellovej tvrdia, že surová strava pri varení prichádza o enzýmy a živiny. V extrémnej podobe dokonca označujú varenú stravu za toxickú.

„V praxi však diétu dlhodobo zvládne iba minimum ľudí. Je náročné ju dodržiavať a významné riziko predstavujú aj nebezpečné baktérie, parazity a mikroorganizmy, ktoré dokáže usmrtiť jedine vysoká teplota pri varení.“

Práve preto je obzvlášť riskantné konzumovať surové ryby a mäso.

Ukážkou, že riziko nákazy nie je fikcia, boli prípady salmonelózy naprieč 15 štátmi USA. Začiatkom roka 2016 ju spustili balíčky predpripravených raw jedál, ktoré si ľudia kúpili v obchodných reťazcoch.

SkryťVypnúť reklamu

Ničenie enzýmov varením

Tráviace enzýmy pomáhajú v tele jedlo rozložiť na molekuly, ktoré dokážeme lepšie absorbovať. Enzýmy na podporu trávenia obsahuje aj samotné jedlo.

Enzýmy sú však citlivé na teplotu a ak je privysoká, deaktivujú sa. Spravidla k tomu dochádza pri teplotách nad 47 stupňov Celzia.

V prospech raw diéty sa podľa Bellovej používa tvrdenie, že ak potraviny prídu pri varení o enzýmy, telo ich na trávenie potrebuje viac z vlastných zdrojov. To však nemusí byť pravda.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4U4B na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 172
  2. Každý piaty zomrie 8 993
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 778
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 7 332
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 804
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 806
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu