BRATISLAVA. Pečeň na cibuľke, srdce na smotane či držková polievka. Kedysi tradičné jedlá dnes majú pre mnohých nádych exotiky. Vnútornosti sa z obchodov a z domácej stravy vytrácajú.
Kým dnes sa na trhu najviac cení svalovina, v minulosti patrili medzi najcennejšie časti zvierat práve vnútornosti. O čo prichádza jedálniček moderného človeka?
Bežne sa jedávajú orgány hospodárskych zvierat, ktoré pochádzajú z kontrolovaných chovov. Divina sa z hygienických dôvodov neodporúča.
Najčastejšie sa zo zvieracích vnútorností konzumuje pečeň, srdce, obličky, mozog, žalúdok, prípadne semenníky.
Mali by ste sa definitívne vzdať červeného mäsa? ČítajteVýhody zvieracích vnútorností
Obsah živín sa vo vnútornostiach mierne líši v závislosti od druhu zvieraťa a typu orgánu. Väčšina orgánov má vyšší obsah živín, než svalovina.
Obsah živín v 100 gramoch varenej hovädzej pečene:
- Kalórie: 175
- Bielkoviny: 27 gramov
- Vitamín A: 522 percent ODD
- Vitamín B2: 201 percent ODD
- Vitamín B3: 87 percent ODD
- Vitamín B6: 51 percent ODD
- Vitamín B12: 1,4 percent ODD
- Selén: 47 percent ODD
- Zinok: 35 percent ODD
- Železo: 34 percent ODD
- Meď: 730 percent ODD
*ODD - odporúčaná denná dávka
Zdroj: nutritiondata.self.com
Vyznačujú sa vysokým obsahom B vitamínov (napríklad B12 a folátov, čiže zlúčenín kyseliny listovej), minerálov (vrátane železa, horčíka, selénu a zinku) a dôležitých vitamínov, ktoré sú rozpustné v tuku. Napríklad vitamínov A, D, E a K.
Zároveň sú vnútornosti výborným zdrojom bielkovín a aminokyselín.
Železo zo živočíšnej stravy (čiže aj vnútorností) sa do ľudského tela vstrebáva jednoduchšie, než z rastlinných potravín.
Vysoký podiel bielkovín sa odráža na dlhšie trvajúcom pocite plnosti a znižuje chuť do jedla.
Výskum, ktorý prebehol na mladých ženách dokonca naznačuje, že zvýšený podiel bielkovín by mohol prostredníctvom zrýchlenia metabolizmu prispievať ku chudnutiu.
Bielkoviny zároveň pomáhajú pri udržiavaní a budovaní svalstva.
Mäso vnútorností patrí medzi najbohatšie zdroje cholínu, ktorý je základnou živinou pre správne fungovanie mozgu, pečene a svalov.
Keďže mnohým ľuďom sa predstava vnútorností prieči, živinami nabité kúsky mäsa možno zakúpiť za zlomok ceny zvieracieho svalstva. Ich konzumácia nie je výhodná iba z ekonomického hľadiska, ale má aj ekologický rozmer - znižuje plytvanie potravinami.
Cholín - živina, o ktorej ste netušili, že vám chýba ČítajteRiziká konzumácie vnútorností
Vo všeobecnosti výhody vnútorností prevažujú nad zdravotnými rizikami. Existujú však skupiny ľudí, ktoré by si mali ustrážiť spotrebu tohto typu mäsa.