Zdravá strava nemusí byť drahá a komplikovaná. Práve naopak – mala by sa skladať z jednoduchých potravín. O mýtoch v stravovaní hovorí lektorka zdravého varenia a autorka blogu Terapia jedlom SILVIA HORECKÁ.
Dajú sa v našich obchodných reťazcoch kúpiť naozaj kvalitné potraviny?
„Samozrejme, že sa dajú. Mali by sme totiž nakupovať najmä jednodruhové alebo jednozložkové potraviny, a tie dostanete kúpiť kdekoľvek. Rozdiel býva obyčajne len v pôvode a v prístupe k tomu, ako je daná potravina vyrobená alebo v prípade zeleniny vypestovaná.“
Silvia Horecká (49)
Silvia Horecká má tridsaťročnú prax v gastronómii. So svojím blogom Terapia jedlom - prevencia pred civilizačnými ochoreniami správnym výberom potravín získala dvakrát titul Bloger roka. Študovala na univerzite v talianskom meste Siena.
Aké sú to jednodruhové potraviny?
„Napríklad fazuľa, zemiak, banán, bylinka... Ak je to vyrábaný produkt, mal by obsahovať čo najmenej zložiek. Rozhodne by som sa vyhýbala polotovarom.“
Keď si v obchode vyberám nejaký produkt, na čo by mi mal padnúť zrak v prvom rade?
„Ja kupujem v obchode polotovarové položky, ktoré sa dajú zrátať na prstoch dvoch rúk. Chlieb, maslo, jogurty, syry, kvalitné údeniny, občas horčicu, kvôli deťom. To je asi tak všetko. Všetko ostatné si vyrábam doma. Pri zelenine ale vždy sledujem krajinu pôvodu.“
Pozrime sa na ten jogurt. Ktorá prísada by ma mala odradiť od kúpy?
„Jogurt je jednoduchý mliečny fermentovaný výrobok s probiotickými kultúrami. Čo by v ňom malo byť? Mlieko, probiotické kultúry alebo mliečne kultúry. Na etikete by mal byť označený obsah tuku a či ide o smotanový jogurt, alebo jogurt z mlieka. Čokoľvek ďalšie je tam navyše.