BRATISLAVA. Milovníci zdravej výživy, ľudia túžiaci po štíhlejšej línii, ako aj vedci sa desaťročia snažia dopátrať, ktorá zložka stravy je pre postavu najškodlivejšia. Podozrenie sa s novými dôkazmi zúžilo na tuk a cukor.
V reakcii na túto dvojicu nepriateľov vznikli diéty, ktoré mali za úlohu obmedziť množstvo nežiadanej prísady v jedle. Nízkotučná diéta a diéta s nízkym obsahom sacharidov (cukrov) mali poskytnúť jednoznačný návod na chudnutie.
Vedľajším efektom bol vznik táborov sporiacich sa o to, ktorá je pri zhadzovaní kíl účinnejšia.
„Všetci sme už počuli príbehy o priateľovi, ktorý vyskúšal diétu a fungovala skvelo. No potom rovnakú diétu skúsil iný známy a nezabrala vôbec,“ vysvetľuje Christopher Gardner, ktorý na Standfordovej univerzite vedie výskum výživy.
Gardner sa podujal rozhodnúť konflikt medzi diétami s obmedzením tuku alebo cukru malou, no komplexnou štúdiou.