BRATISLAVA. Skôr než si objednáte hamburger s hranolkami, pomyslite na svoje duševné zdravie. Správne potraviny totiž môžu nielen ovplyvniť náladu, ale zmierniť prejavy depresie a stresu.
Výskumy, ktoré už v minulosti naznačovali súvislosť medzi jedlom a náladou, podporil pokus vedcov na Deakinovej univerzite v Austrálii. Svoje zistenia uverejnili v časopise BMC Medicine.
Stačilo už pár mesiacov
V univerzitnom Centre pre stravu a náladu sa zamerali na ľudí, ktorí sa liečili pomocou antidepresív či psychoterapie.
Na začiatku pokusu sa všetci zo 67 dobrovoľníkov stravovali nezdravo. Jedli málo zeleniny, ovocia a vlákniny. Ich strava namiesto toho zahŕňala sladkosti, spracované mäso a slané pochutiny.
Psychiater alebo psychológ? Aké sú prvé kroky pri liečení psychiky ČítajteNasledujúce tri mesiace sa polovica účastníkov začala stravovať zdravšie.
Vedci jedálniček upravili, aby v ňom bol dôraz na extra panenský olivový olej, oriešky, semená, vajíčka, tučné ryby a mäso dobytka kŕmeného trávou.
Zvyšok dobrovoľníkov pokračoval vo svojich bežných stravovacích návykoch.
Na začiatku a konci pokusu účastníci podstúpili hodnotenie symptómov na hodnotiacej stupnici pre depresiu.
Už po troch mesiacoch zdravšej stravy bolo v prípade 32 percent ľudí skóre také nízke, že prestali spĺňať kritériá pre diagnózu depresie. U skupiny, ktorá sa stravovala nezdravo, sa skóre znížilo iba minimálne. Iba 8 percent z nich pocítilo úľavu od príznakov depresie.
Proti stresu a bez vedľajších účinkov
Austrálsky výskum naznačuje, že u pacientov so silnou depresiou môže byť zmena v stravovaní plnohodnotnou súčasťou liečby. Jej najväčšou výhodou je, že zdravá strava nemá vedľajšie negatívne účinky.
Ak cukor škodí, prečo je v poriadku jesť sladké ovocie? ČítajtePriemyselne nespracované zdravé potraviny zároveň poskytujú živiny, ktoré mozgu pomáhajú lepšie zvládať stres. Pomáha napríklad horčík, ktorý sa nachádza v mandliach, avokáde alebo tmavej listovej zelenine.
Vyhýbať sa treba najmä cukru a rafinovaným spracovaným olejom z repky, kukurice a sóje.
„Čoraz viac si uvedomujeme, že črevo je skutočne vodičom zdravia, vrátane duševného zdravia, takže udržanie vysokého príjmu vlákniny je veľmi dôležité,“ hovorí v tlačovej správe univerzity profesorka Felice Jackaeová.
Hoci štúdia vznikla na relatívne malej vzorke a je potrebný ďalší výskum, na ďalšie vedecké dôkazy nie je nutné čakať. Zdravá strava totiž pomôže nielen v boji proti depresii a stresu, ale prospeje aj celkovému zdraviu.
DOI: 10.1186/s12916-017-0791-y