BRATISLAVA. Huby si v jedálničku zaslúžia omnoho významnejšie miesto, než byť iba doplnkom na pizzi. Pozoruhodné sú nielen ich kulinárske, ale aj výživové vlastnosti.
Neobsahujú cholesterol, ani lepok, a zároveň v sebe majú minimum tuku, cukrov, soli aj kalórií.
Profesor Robert Beelman, ktorý sa na Pennsylvánskej štátnej univerzite venuje výskumu potravín, je presvedčený, že huby sú nielen zdravé, ale môžu mať aj liečivé vlastnosti.
Živiny pre zdravé starnutie
„Sú totiž dobrými zdrojmi bielkovín, vitamínov B, vlákniny, takzvaných beta-glukánov, čo sú cukry povzbudzujúce imunitu, ktoré sa nachádzajú v bunkových stenách, a iných bioaktívnych zlúčenín,“ vysvetľuje pre The Conversation.
Beelmanov výskum výživových hodnôt húb nadväzuje na stáročnú tradíciu ich využitia v medicíne a ľudskej strave. „Zistili sme, že huby môžu byť pre zdravie ešte lepšie, než bolo známe."