BRATISLAVA. Tmavá čokoláda môže povzbudiť mozog, imunitný systém, ale aj oči. Tento týždeň vedci uverejnili hneď tri štúdie, ktoré hovoria v prospech maškrtenia.
Čokoláda však musí mať aspoň sedemdesiatpercentný obsah kakaa a netreba to s ňou preháňať.
Lepšia pamäť a učenie
V prvej zo štúdií vedci sledovali mozgové vlny dobrovoľníkov po tom, čo zjedli zhruba päťdesiat gramov 70-percentnej tmavej čokolády. Po polhodine spozorovali nárast gama vĺn (nemýliť si s gama žiarením).
„Frekvencia gama je spojená s neurosynchronizáciou, inými slovami neuroplasticitou. Ide o najvyššiu úroveň kognitívnych procesov,“ vysvetlil Lee Burk, hlavný výskumník štúdie.
„Neuroplasticita opisuje schopnosť mozgu účinne spájať myšlienky a nápady,“ povedal pre ABC News. Prítomnosť gama vĺn preto znamená, že nervové bunky intenzívne pracujú a umožňujú optimálne učenie a formovanie pamäti.
Počas druhého výskumu mali účastníci jesť denne rovnakú dávku a typ čokolády ako pri prvom experimente. Tentoraz ju však jedli počas ôsmich dní.
Povzbudená imunita
Vedci dobrovoľníkom každý deň odoberali krv, vzorku vzali aj pred pokusom a sedem dní po ňom. Analýza mala ukázať, ako horká čokoláda ovplyvňuje expresiu génov, ktoré súvisia s aktivitou imunitného systému.