BRATISLAVA. Teoreticky pizza spĺňa kritériá zdravého jedla. Cesto vzišlo zo zŕn obilnín, paradajkový pretlak je v princípe zelenina a syr obohatí jedálniček o mliečne výrobky.
Nehovoriac o tom, že listy oregana a bazalky majú protizápalové a antibakteriálne vlastnosti.
Pizza je tiež nezameniteľnou súčasťou talianskej kuchyne, ktorá spadá do stredomorskej diéty. Práve stredomorskú stravu zdravotníci roky odporúčajú ako model zdravého stravovania.
Napriek tomu vám zrejme žiadny lekár nepovie, že by ste mali začať jesť viac pizze. Prečo, ak sa javí byť zdravá?
Ako by mohla pizza prospieť zdraviu
O tom, či je pizza relatívne neškodná, alebo je výživovou katastrofou, rozhoduje zloženie.
Za priaznivý možno považovať obsah vápnika v syre, ktorý telo využíva na rast a zachovanie kostí, ako aj regulovanie sťahov svalov a prenos mozgových impulzov.