BRATISLAVA. Prevencia je vždy lepšia, ako liečba. Mnohým ochoreniam sa dá vyhnúť dostatočným pitným režimom, zdravou a pestrou stravou, ako aj dodržiavaním hygieny.
Šesť krokov, ako predchádzať ochoreniam ČítajteV prípade že sa už nákaza rozvinula, oslabené telo potrebuje na boj s mikróbmi dostatok energie a živín.
Kým niektoré potraviny dokážu zotavenie urýchliť, iné môžu liečbu zbytočne skomplikovať.
Ako sa stravovať pri najčastejších zdravotných problémoch?
Diéta proti zápche
Pri zmierňovaní zápchy je kľúčové zvýšiť príjem vlákniny. Rozpustná vláknina (súčasť ovocia a zeleniny) pomáha vyživovať prospešné baktérie v črevách. V tráviacom trakte napučí a uľahčuje odvod stolice. Nerozpustná vláknina zlepší činnosť čriev a zároveň ich prečistí.
Potraviny nevhodné pri zápche
- Spracované potraviny majú zvyknú obsahovať priveľa tukov a soli, no len minimum vlákniny. Tuky sú ťažko stráviteľné a soľ znižuje hladinu vlhkosti v stolici, ktorá je dôležitá pre hladké vylučovanie.
- Spracované zrná, ako je biely chlieb a biela ryža. Boli priemyselne zbavené otrúb a klíčkov, ktoré majú v potravine najvyšší obsah vlákniny.
- Kofeín a alkohol môžu spôsobiť dehydratáciu, telo má nedostatok vody nevyhnutnej pre zmäkčenie stolice.
Prudké zvýšenie príjmu vlákniny môže spôsobiť nadúvanie. Predísť mu možno postupným pridávaním množstva vlákniny v strave. Spolu s vlákninou je zároveň je vhodné zvýšiť aj príjem vody, keďže ju na seba vláknina viaže a odvádza z tela.
Proti zápche sa osvedčili potraviny ako napríklad
- ovsené vločky a otruby. Jediná šálka vločiek namočených vo vode obsahuje približne štyri gramy vlákniny, čo je približne 16 percent odporúčaného denného príjmu pre dospelých. V otrubách je obsah vlákniny ešte vyšší.
- sušené ovocie. Obzvlášť dobrým zdrojom vlákniny sú marhule, figy a slivky. Tieto plody tiež obsahujú sorbitrol, prírodnú laxatívnu zlúčeninu, ktorá podporuje pohyby čriev tým, že do nich uvoľňuje vodu. Slivky a marhule obsahujú aj polyfenoly, ktoré môžu zvýšiť množstvo zdravých črevných baktérií, ako sú napríklad Lactobacillus a Bifidobacterium.
- ľanové semienka. Vzhľadom na vysoký obsah rozpustných vlákien je ľanové semienko zvlášť účinné pri podpore pravidelných pohybov čriev. Je tiež výborným zdrojom omega-3 esenciálnych mastných kyselín, ktoré môžu znižovať zápal čriev po dlhšej zápche. keďže vonkajšia šupka nie je stráviteľná, ľan je vhodné najskôr rozdrviť.
Čo jesť pri nevoľnosti, zvracaní a hnačke
Pri žalúdočných alebo črevných ťažkostiach je dôležité jesť potraviny, ktoré upokoja tráviaci trakt. Aby mal človek dostatok síl bojovať s infekciou či virózou, je dôležité dopĺňať si tekutiny a čo najskôr získať späť chuť do jedla.
Potraviny nevhodné pri žalúdočných a črevných ťažkostiach
- Mastné, vyprážané, štipľavé a korenené jedlá.
- Surová zelenina, jedlá spôsobujúce nadúvanie, perlivé nápoje.
- Mlieko a mliečne výrobky, ktoré obsahujú laktózu. Môžu spôsobiť nadúvanie a nevoľnosť.
- Zelenina s vysokým obsahom vlákniny ako je karfiol, kapusta, kukurica, hrach a fazuľa.
- Nápoje a potraviny s obsahom kofeínu - káva, silný čaj, čokoláda.
V prvých hodinách po objavení príznakov by mal chorý začať pomaly a pravidelne popíjať vodu. Neskôr môže nasadiť aj iné tekutiny, vhodný je jablkový džús alebo hovädzí či kurací vývar.
Výskum tiež naznačuje, že pocit nevoľnosti a zvracanie môže pomôcť potláčať zázvor. Vhodný je čaj z dvoch malých lyžičiek krájaného či strúhaného čerstvého zázvoru, ktorý sa v horúcej vode lúhuje približne päť minút.
Medzi potraviny, ktoré nevyprovokujú žalúdok, patrí
- ryža,
- banány,
- jablkové pyré,
- krekry alebo hrianky,
- červený melón,
- varené zemiaky.
Zotavovanie z hnačky pomôže urýchliť strava bohatá na škrob. V strave treba obmedziť príjem vlákniny, ktorá by zjemňovala už beztak riedku stolicu. Bežnú stravu možno zaradiť približne 48 hodín po odznení príznakov žalúdočno-črevných problémov.
Strava počas chrípky a pri prechladnutí
Upchatý nos, kašeľ a bolesť v krku často značia chrípku, alebo prechladnutie. Niektoré potraviny môžu pomôcť zmierniť príznaky a zároveň posilniť imunitný systém. Pri príznakoch nachladnutia a chrípky je dôležité, aby ste zostali hydratovaní.
Potraviny nevhodné pri chrípke a prechladnutí
- Hoci to dokazuje iba minimum vedeckých dôkazov, o mlieku sa tvrdí, že zvyšuje produkciu hlienu. Mlieko však môže hlien zahustiť a tým zhoršiť jeho vykašliavanie.
- Kofeín môže spôsobiť dehydratáciu, čo zhoršuje priebeh zápchy. Niektoré kofeínové nápoje, ako napríklad čaj a káva, pritom obsahujú antioxidanty zvyšujúce imunitu a môžu byť aj mierne užitočné.
- Alkohol môže dehydratovať a spúšťať zápalovú odpoveď, ktorá môže zhoršiť symptómy.
- Bylinné čaje sú osviežujúce a vdchovanie ich pary môže uľahčiť vykašliavanie hlienu. Mletá kurkuma rozmiešaná šálke horúcej vody môže pomôcť zmierniť boľavé hrdlo. Výskum totiž naznačuje, že kurkuma má protizápalové aj antiseptické vlastnosti. Čajové listy sú bohaté na prírodné rastlinné zlúčeniny, ako sú polyfenoly, flavonoidy a katechíny, ktoré povzbudzujú imunitný systém. Katechíny dokonca môžu telu pomôcť chrániť sa pred niektorými druhmi chrípkového vírusu.
- Med je obľúbeným riešením pre tých, ktorí nechcú alebo nemôžu používať klasické sirupy a lieky proti kašľu. Viaceré štúdie ukázali, že najmä u detí dokáže byť v tlmení kašľu účinnejší, než produkty z lekárne. Lekári napriek tomu neodporúčajú podávať ho deťom mladším než jeden rok. Med dokáže brániť množeniu mikroorganizmov v zapálenom hrdle a je dobrým zdrojom antioxidantov.
- Citrusové plody a bobule. Pomaranče, citróny a grapefruity, obsahujú vysokú hladinu flavonoidov a vitamínu C. Znižujú zápal a zvyšujú imunitu. Niektoré štúdie naznačujú, že flavonoid nazývaný kvercetín dokonca môže pomôcť pri liečení rinovírusových infekcií, ktoré spôsobujú väčšinu bežných prechladnutí.
DOI: 10.1097/SPC.0000000000000135
DOI: 10.1038/s41598-017-00812-6
DOI: 10.1002/ptr.5640.