SME

Päť rád, ako si na grilovačke neotráviť hostí

Večierky pod holým nebom majú hygienické pravidlá.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

Autorka je registrovaná dietologička, výživová poradkyňa, moderátorka televíznej relácie "Ellie's Real Good Food".

Text pôvodne vyšiel v The Washington Post.

Na grilovačke alebo pri záhradných oslavách si nedokážem oddýchnuť. Mám totiž ťaživý pocit, že je mojou povinnosťou využívať svoju superschopnosť: Vidím chyby v hygiene potravín.

Hľadím na veselých hostí v šortkách a letných šatách, štrngajúce poháre s ružovým vínom a jednohubky, a vtom mi odrazu zabliká kontrolka.

Hostiteľ pokladá na gril steaky a zalieva ich marinádou, v ktorej sa máčali celé hodiny. V tej chvíli mi je jasné, že sa budem držať vegetariánskeho menu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podobné situácie pozorne sledujem pri akomkoľvek exteriérovom podujatí. Nie som však paranoidná.

Vzdelajte aj svoje okolie

Odhady Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb uvádzajú, že v Spojených štátoch každoročne trpí na choroby prenášané potravinami 48 miliónov ľudí. Hlavnou sezónou týchto chorôb je leto.

Prečítajte si tiež: Rebríček predmetov, ktoré sú špinavšie než záchodová doska Čítajte 

Je množstvo spôsobov, ako sa môže patogén dostať do potravinového reťazca. Nad jedným z nich, manipuláciou potravín, však máme najväčšiu kontrolu.

Keď budete plánovať budúce letné posedenie, snažte sa v rámci bezpečnosti potravín vyhnúť najčastejším chybám.

No varujem vás: Po prečítaní nasledujúcich rád sa môže stať, že sa sami stanete horlivými pozorovateľmi potravinovej hygieny.

Ak nechcete niesť bremeno tejto superschopnosti, a túžite si na večierkoch oddýchnuť, podeľte sa o tieto rady s každým, koho poznáte.

SkryťVypnúť reklamu

1. Pečenie s marinádou

V potravinovej bezpečnosti je zlatým pravidlom, že šťavy zo surového mäsa, rýb, alebo hydiny sa nesmú dostať do kontaktu s jedlom určeným na priamu spotrebu.

Surové mäso môže obsahovať množstvo rôznych baktérií, ktoré spôsobujú ochorenia. Väčšinu z nich zabije až teplo pri varení.

Ak mäso zalievate marinádou, zárodky v nej nemuseli byť vystavené teplu dostatočne dlho. Obzvlášť, ak ste ju pridávali tesne pred koncom pečenia.

Existujú dva spôsoby, ako používať marinádu pri varení bezpečne.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C5EZG na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 099
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 463
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 595
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 777
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 082
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu