SME

Jedlo prežujte viac než tridsaťkrát. Oplatí sa dodržiavať známe pravidlo?

Prečo venovať čas žuvaniu potravy.

(Zdroj: unsplash.com/Tristan Gassert)

BRATISLAVA. Jedenie sprevádzajú mnohé odporúčania. Niektoré pramenia z etikety - napríklad používanie príbora či žutie so zatvorenými ústami.

Z poznatkov o výžive a tráviacom trakte zas vychádza rada, aby sme jedlo nehltali a dôsledne ho poprežúvali.

Staré mamy a odborníci na stravovanie dokonca spomínajú konkrétne číslo, koľko treba sústo prežuť. Každý kúsok jedla by sa mal podľa nich v ústach prevaliť 32-krát.

Odkiaľ sa toto číslo vzalo? A prečo sa hovorí, že desiatky prežutí prospejú nielen nášmu tráveniu, ale aj línii?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prežúvanie propagoval dávny milionár

Každá doba má svojich samozvaných odborníkov na výživu. Tak ako si mnohí dnes nechajú o zdraví poradiť od herečky Gwyneth Paltrowovej, v druhej polovici 19. storočia sa stal guru životného štýlu istý Horace Fletcher.

Prečítajte si tiež: Spaľovanie tukov. Ako prinútiť telo aby siahlo do zásob Čítajte 

Fletcher sa preslávil ako viktoriánsky vplyvný podnikateľ s miliónovými majetkami. Zároveň bol cestovateľ, amatérsky maliar, rečník a spisovateľ, ale aj samozvaný výživový odborník.

Na svojich cestách fanaticky propagoval takzvaný Fletcherizmus. Tvrdil, že každé jedlo musí byť precízne požuté a nie je vhodné ho prehĺtať skôr, než z neho nevznikne prakticky tekutina.

Fletcher veril, že dlhé žuvanie zabraňuje prejedaniu a vedie k lepšiemu systémovému a zubnému zdraviu. Okrem toho pomáha ušetriť peniaze, lebo vďaka dôslednému žuvaniu človek spotrebuje menšie množstvo jedla.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C5F6S na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 710
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 180
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 541
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 862
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 154
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 024
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 756
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 951
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu