SME

Zdanlivo bez kalórií, no tiež bez živín. Oplatí sa jesť ryžové chlebíčky?

Ako reaguje telo na jedlý polystyrén.

Ryžové chlebíky bez prímesí sú výhodné najmä pri bezlepkovej diéte.Ryžové chlebíky bez prímesí sú výhodné najmä pri bezlepkovej diéte. (Zdroj: pixabay.com/StockSnap)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

BRATISLAVA. Sú nadýchané, chrumkavé, ľahké a takmer bez chuti. Máloktoré jedlo sa v ľudskej mysli spája s diétami tak výrazne ako ryžové chlebíčky.

V nádeji na štíhlejšie línie ľudia po nich siahajú už desaťročia. Nespoliehajú sa pritom na dôkazy, ale skôr na vzhľad a pocit z chlebíkov.

Oplatí sa jesť potravinu, ktorá pripomína polystyrén?

Odkiaľ sa vzali ryžové chlebíčky

Ryžové pečivo a koláče sú tradičnou súčasťou kuchyne ázijských národov. V rozličných podobách sa objavujú v japonskej, čínskej či indickej gastronómii.

SkryťVypnúť reklamu

No ryžové chlebíky sú typické skôr pre západné spoločnosti.

Za autora myšlienky sa považuje Alexander P. Anderson, botanik z Newyorskej botanickej záhrady. V roku 1901 sa pokúšal určiť obsah vlhkosti v škrobových zrniečkach. Namiesto toho náhodou objavil a patentoval si technológiu pufovania obilnín.

Prečítajte si tiež: Nie je iba pre vegánov. Päť dôvodov, prečo sa oplatí jesť hummus Čítajte 

Uzavreté skúmavky s kukuričným škrobom a pšeničnou múkou vystavil vysokej teplote. Keď zvyšoval teplotu, pri náraze vybuchli.

Kukuričný škrob, ktorý našiel, mal zmenenú podobu.

Odrazu sa díval na „pórovitú nafúknutú hmotu, bielu ako sneh“, ktorá mala takmer desaťnásobok pôvodného objemu.

V princípe sa stalo to, že voda v škrobe nedokázala pre vzduchotesný uzáver nádoby vrieť. Keď tesnenie povolilo a tlak naokolo klesol, voda sa okamžite odparila. A popritom, ako sa rozširovala smerom von, nafúkla aj škrob.

SkryťVypnúť reklamu

Pufovaná ryža zažila svoju premiéru na Svetovej výstave v roku 1904. Ryžové chlebíčky sa však popularity dočkali výrazne neskôr.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C5NBN na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 099
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 463
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 595
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 777
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 082
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu