Kedy vyhodiť šunku, syr alebo varené jedlo? Ako správne skladovať potraviny

Kedy sa v jedle množia baktérie.

Kým potravinu neotvoríte, riaďte sa pokynmi na obale.Kým potravinu neotvoríte, riaďte sa pokynmi na obale.(Zdroj: AdobeStock)
Článok pokračuje pod video reklamou

BRATISLAVA. Potravinové škandály ľudí oprávnene desia a poburujú. No zatiaľ čo k firmám a reštauráciám bývajú mimoriadne prísni, vo vlastnej kuchyni ich obozretnosť zvykne opadnúť.

Ako príklad možno uviesť medializovaný prípad z Belgicka. Dvadsaťročný študent náhle zomrel po tom, čo zjedol päť dní staré zvyšky cestovín.

Potraviny však nie sú zdrojom živín iba pre človeka, ale aj pre baktérie a huby. Plesnivý chlieb, smradľavé mäso či sliznatý šalát sú nie len odpudivé, ale predstavujú skutočné zdravotné riziko.

Mikróby ako napríklad salmonela, campilobacter, e.coli alebo listeria môžu spôsobiť otravu jedlom. Neuvážené hodovanie môže skončiť horšie, ako kŕčmi, zvracaním či hnačkou.

Premnožené drobné mikróby na seba nemusia vždy upozorniť. Ak však dodržíte niekoľko zásad, vaše potraviny a hotové budú jedlá zdrojom živín a nie problémov.

Ako zastaviť mikróby

Akákoľvek podoba života potrebuje pre svoj rast niekoľko základných vecí.

Vyžaduje si zdroj energie (v prípade človeka je ním cukor, pre rastliny zas slnečné svetlo), vyššie formy života potrebujú kyslík, dôležité sú aj jednoduché stavebné prvky dusík, fosfor a síra.

Prečítajte si tiež: Zahodiť alebo odrezať? Aké sú riziká plesnivých potravín

Kľúčová je aj správna teplota a dostatočný prísun vody.

Sériou náhod a pokusov sa človek naučil niekoľko metód, vďaka ktorým potraviny ostanú jedlé dlhší čas. Hoci o tom ľudia spočiatku nevedeli, opatrenia bránili rastu a množeniu potenciálne škodlivých mikróbov.

Kazivé potraviny ako mäso sa tradične konzervovali pomocou soli. Soľ totiž viaže vodu a tá sa pre mikróby stane nepoužiteľná.

Potraviny možno chrániť aj kyselinou - čiže zaváraním alebo kvasením - pretože väčšine mikróbov nevyhovuje kyslé prostredie.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5R72 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5R72 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis
  2. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  3. Tatra banka otvorila pobočku budúcnosti
  4. Pomôžeme aj vašim deťom pochopiť hodnotu peňazí
  5. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  6. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  7. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  8. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  9. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  10. Investment Advisory Guide for Slovakia
  1. Tatra banka otvorila pobočku budúcnosti
  2. Pomôžeme aj vašim deťom pochopiť hodnotu peňazí
  3. Vypestujte si chutné a voňavé bylinky
  4. Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis
  5. Energetici rozsvecujú Svetielko nádeje
  6. Noerr appoints a new national counsel starting from 2019
  7. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  8. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  9. Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK
  10. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 26 750
  2. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 23 867
  3. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 22 378
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 19 240
  5. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 12 402
  6. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 11 389
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 7 069
  8. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross! 4 126
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 3 893
  10. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 3 658

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Mikroorganizmy, Hrubé črevo, Baktérie, Trávenie, Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

Kočner je obvinený v kauze tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur.
Dobré ráno

Dobré ráno: Povedali, či Donald Trump konšpiroval s Rusmi

Čo povedala takzvaná Muellerova správa.

Podcast Dobré ráno.
Komentár Zuzany Kepplovej

Pente odporúčame, aby skúsila Sorosa

Nákup konšpiračných médií sa zo strednodobého hľadiska môže vyplatiť.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Neprehliadnite tiež

Charakteristický zápach sa objavil niekoľko rokov skôr, než príznaky.
Záchvat paniky môže vzniknúť pre nahromadený stres.
Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.
Ilustračné foto.
Bielenie zubov je lepšie prenechať odborníkom.