SME
Sobota, 11. júl, 2020 | Meniny má MilotaKrížovkyKrížovky

Gastroenterológ: Ľudia si dajú detox a spôsobia si žalúdočné vredy

Za poruchy trávenia môže najmä úzkosť.

Prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD. pracuje ako gastroenterológ v Univerzitnej nemocnici v Bratislave a je odborným garantom súkromného Gastroenterologického centra Ružinov. Pôsobil v Belgicku a Nemecku, po návrate na Slovensko založil IBD centrum, kde stará o pacientov s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou. Je autorom a spoluautorom viac ako 60 vedeckých prác o črevných zápalových ochoreniach a v Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti zastáva funkciu vedeckého sekretára.Prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD. pracuje ako gastroenterológ v Univerzitnej nemocnici v Bratislave a je odborným garantom súkromného Gastroenterologického centra Ružinov. Pôsobil v Belgicku a Nemecku, po návrate na Slovensko založil IBD centrum, kde stará o pacientov s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou. Je autorom a spoluautorom viac ako 60 vedeckých prác o črevných zápalových ochoreniach a v Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti zastáva funkciu vedeckého sekretára. (Zdroj: SME - Jozef Jakubčo)

Čo sú žalúdočné vredy a ako vznikajú?

„Vo všeobecnosti pod vredmi rozumieme odreninu na sliznici. Niečo naruší výstelku, dôjde k zápalu a vytvorí sa defekt. Vredy môžu postihovať aj tenké či hrubé črevo, prípadne ústa, no v súvislosti s trávením sa väčšinou hovorí o žalúdočných alebo dvanástornikových vredoch. Vznikajú v prípade, že agresívne faktory prevážia nad ochrannými.“

Ktoré faktory sú agresívne a ktoré naopak ochranné?

„Agresívne sú v zásade tri. Prvým je žalúdočná kyselina, druhým je prítomnosť baktérií helicobacter pylori a tretím je užívanie liekov, ktoré poškodzujú žalúdočnú alebo dvanástorníkovú sliznicu. Rizikové je predovšetkým dlhodobé užívanie liekov proti bolesti.

SkryťVypnúť reklamu

Ochrannými faktormi sú žalúdočný hlien, ale aj pokojné trávenie, pri ktorom má žalúdok a dvanástorník dostatok času spracovať potravu. Dostatočné prekrvenie a ochranná vrstva hlienu pomáhajú sliznici brániť sa pred agresívnymi faktormi.“

Čo považujete za pokojné trávenie?

„Ľudia sú veľmi rôzni. Sú takí, ktorí strávia všetko. Takpovediac zjedia klince a môžu ísť behať maratón. No sú aj citlivejší ľudia, ktorí majú Achillovu pätu práve v trávení. Vo všeobecnosti platí, že človek by mal jesť skôr menšie dávky a neprejedať sa. Mali by sme sa stravovať v pokoji, platí to počas jedla aj po jedle. Hovoríme však o ideálnom svete, vieme ako žijeme v dnešnej dobe.“

Ako by sme teda mali jesť, aby telo zbytočne netrpelo?

Prečítajte si tiež: Čo je kolonoskopia? Aká je príprava pacienta a ako prebieha vyšetrenie Čítajte 

„Treba sa vyhýbať potravinám, o ktorých viete, že vám spôsobujú tráviace ťažkosti. Napríklad čerstvý cesnak a cibuľa obsahujú agresívne látky, ktoré ľuďom so slabším trávením zapríčinia problémy. Pre tých so ´slabším žalúdkom´ sú rizikové aj dnes veľmi moderné no zároveň veľmi kyslé freshe, nezrelé ovocie a kyslé smoothie nápoje. Ťažkostí spôsobených freshmi a smoothies je v dnešnej dobe dosť. Ľudia si dajú takzvaný detox a končia aj so žalúdočnými vredmi.“

SkryťVypnúť reklamu

V posledných rokoch značne pribúdajú prípady laktózovej, lepkovej či histamínovej intolerancie. Majú všetci títo ľudia skutočne potravinové intolerancie, alebo ide o prehnanú diagnostiku?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5U9P na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5U9P na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku
  2. Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie
  3. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska
  4. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  5. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  6. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  7. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  8. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  9. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  10. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  1. Viete, ako vzniká kvalitná šálka espressa?
  2. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku
  3. Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie
  4. Rozdávajú sa dotácie na tepelné čerpadlá. Využite to, kým sa dá
  5. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska
  6. Keď sa inšpiráciou stane samotné víno
  7. Nezávislý test autokamer TESTADO dal vysoké hodnocení 9.1! Komu?
  8. O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku
  9. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 45 624
  2. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 15 010
  3. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 14 623
  4. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 13 696
  5. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 13 450
  6. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 11 818
  7. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 11 712
  8. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 11 426
  9. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 227
  10. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 9 950
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Rozhovory z denníka SME

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Hovorili mu šéf. Fico sa k Bödörovi nehlási

Norbert Bödör je prvým väzobne stíhaným oligarchom spájaným so Smerom.

Robert Fico.
DNES PÍŠE MATÚŠ RITOMSKÝ

Ako spoznať rasizmus

Ja som nehajloval, iba som ukazoval, aký vysoký bol môj dedko.

Publicista Matúš Ritomský.

Bödöra dali do väznice, ku ktorej sa Bonul nedostal

Oligarchova SBS služba má zmluvy s viacerými ústavmi.

Norbert Bödör.
Poľský erotický film 365 dní.