V rozhovore nájdete:
- Čo sú a ako vznikajú vredy?
- Ako zbytočne nezaťažovať tráviaci systém?
- Pribúdajú pacienti s lepkovou, laktózovou a histamínovou toleranciou?
- Ktorú diétu podporujú vedecké dôkazy?
- Pomáha alkohol tráveniu?
- Kedy treba pre tráviace problémy vyhľadať lekára?
- Čo spôsobuje väčšinu tráviacich ťažkostí?
- Škodí časté užívanie voľnopredajných tráviacich enzýmov?
- Oplatí sa preventívne užívať probiotické potravinové doplnky?
Tento článok je súčasťou knihy Rozhovory o ľudskom tele, ktorá prináša otázky a odpovede na ceste k zdravšiemu životu.
Čo sú žalúdočné vredy a ako vznikajú?
„Vo všeobecnosti pod vredmi rozumieme odreninu na sliznici. Niečo naruší výstelku, dôjde k zápalu a vytvorí sa defekt. Vredy môžu postihovať aj tenké či hrubé črevo, prípadne ústa, no v súvislosti s trávením sa väčšinou hovorí o žalúdočných alebo dvanástornikových vredoch. Vznikajú v prípade, že agresívne faktory prevážia nad ochrannými.“
Ktoré faktory sú agresívne a ktoré naopak ochranné?
„Agresívne sú v zásade tri. Prvým je žalúdočná kyselina, druhým je prítomnosť baktérií helicobacter pylori a tretím je užívanie liekov, ktoré poškodzujú žalúdočnú alebo dvanástorníkovú sliznicu. Rizikové je predovšetkým dlhodobé užívanie liekov proti bolesti.
Denník SME s novou knihou Rozhovory o ľudskom tele ČítajteOchrannými faktormi sú žalúdočný hlien, ale aj pokojné trávenie, pri ktorom má žalúdok a dvanástorník dostatok času spracovať potravu. Dostatočné prekrvenie a ochranná vrstva hlienu pomáhajú sliznici brániť sa pred agresívnymi faktormi.“
Čo považujete za pokojné trávenie?
„Ľudia sú veľmi rôzni. Sú takí, ktorí strávia všetko. Takpovediac zjedia klince a môžu ísť behať maratón. No sú aj citlivejší ľudia, ktorí majú Achillovu pätu práve v trávení. Vo všeobecnosti platí, že človek by mal jesť skôr menšie dávky a neprejedať sa. Mali by sme sa stravovať v pokoji, platí to počas jedla aj po jedle. Hovoríme však o ideálnom svete, vieme ako žijeme v dnešnej dobe.“
Ako by sme teda mali jesť, aby telo zbytočne netrpelo?
Čo je kolonoskopia? Aká je príprava pacienta a ako prebieha vyšetrenie Čítajte„Treba sa vyhýbať potravinám, o ktorých viete, že vám spôsobujú tráviace ťažkosti. Napríklad čerstvý cesnak a cibuľa obsahujú agresívne látky, ktoré ľuďom so slabším trávením zapríčinia problémy. Pre tých so ´slabším žalúdkom´ sú rizikové aj dnes veľmi moderné no zároveň veľmi kyslé freshe, nezrelé ovocie a kyslé smoothie nápoje. Ťažkostí spôsobených freshmi a smoothies je v dnešnej dobe dosť. Ľudia si dajú takzvaný detox a končia aj so žalúdočnými vredmi.“
V posledných rokoch značne pribúdajú prípady laktózovej, lepkovej či histamínovej intolerancie. Majú všetci títo ľudia skutočne potravinové intolerancie, alebo ide o prehnanú diagnostiku?