SME
Utorok, 22. október, 2019 | Meniny má Sergej

Mozog podľahne panike a začne hasiť. Čo sa deje po zjedení štipľavého jedla?

Ako telo bojuje s pocitom pálenia.

Neopakovateľnú štipľavú chuť čili papričiek má na svedomí látka kapsaicín. Jej syntetická podoba našla uplatnenie v algeziológii - liečbe bolesti.Neopakovateľnú štipľavú chuť čili papričiek má na svedomí látka kapsaicín. Jej syntetická podoba našla uplatnenie v algeziológii - liečbe bolesti.(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

BRATISLAVA. Stačí kúsok silnej papričky, alebo pálivej omáčky a v tele sa spustí hotový orchester. Začína sa v ústach, šteklenie takmer okamžite vystrieda intenzívny pocit pálenia.

Ak je rastlina skutočne pikantná, z úst sa účinok prenesie aj na oči a nos. Človeka zalejú slzy, hlieny zaplavia nos a hrdlo.

Prečítajte si tiež: Štikútka. Prečo vznikla a ako zastaviť čkanie? Čítajte 

Rastliny si vytvárajú štipľavé látky preto, aby ich nespásali zvieratá. Evolúcia zariadila, aby čo najviac dráždili pokožku a sliznice cicavcov.

Stratégia rastlín účinkovala až do chvíle, kým sa nedostala do kontaktu s človekom. S výnimkou zvláštneho čínskeho primáta, ktorý pripomína vevericu, je jediným cicavcom, ktorý štipľavú potravu vyhľadáva.

Náklonnosť k štipľavému jedlu, má človek podľa fínskych vedcov dokonca zapísanú v génoch.

Čo presne sa odohráva v ľudskom tele po tom, čo zje pikantnú rastlinu?

Článok pokračuje pod video reklamou

Kde sa berú pocity pálenia

Za pocity pálenia je v paprikách zodpovedný alkaloid kapsaicín. Pikantnú chuť chrenu, wasabi alebo horčice zas spôsobuje olej alyl izotiokyanát.

Obe látky sa viažu na receptory, ktoré obvykle slúžia na vnímanie bolesti.

Keď kapsaicín zasiahne receptory jazyka označované ako TRPV1, spustí chemickú reakciu a nervovými zakončeniami vyšlú signál do mozgu.

Kapsaicín sa zároveň viaže na receptory na jazyku, ktoré rozpoznávajú teplo. Práve preto vnímame štipľavé jedlá ako "pálivé".

Štipľavosť teda nemožno považovať za chuť v pravom slova zmysle, ide skôr o kombináciu vnemov, ktoré si vysvetľujeme ako bolesť a horúčavu.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5VQH na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5VQH na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Katarína pomáha ľuďom svojimi mydlami
  2. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Tretia časť
  3. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  4. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  5. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  6. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  8. Deti jedia málo ovocia a zeleniny. Multivitamíny ich nenahradia
  9. Zamestnanci sú pre BILLA dôležitým pilierom, pridaj sa k nim
  10. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  1. Zdravotné stoličky Adaptic sú v predaji tiež na Slovensku
  2. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Tretia časť
  3. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  4. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  5. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  6. Deti jedia málo ovocia a zeleniny. Multivitamíny ich nenahradia
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  8. Katarína pomáha ľuďom svojimi mydlami
  9. Levanduľa pre zamestnancov
  10. Zamestnanci sú pre BILLA dôležitým pilierom, pridaj sa k nim
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 17 772
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 12 474
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch 9 550
  4. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 9 396
  5. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 7 923
  6. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 7 387
  7. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 6 121
  8. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu 5 728
  9. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 5 614
  10. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 5 312

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Prečo?, Mozog, Zdravá strava