SME
Nedeľa, 12. júl, 2020 | Meniny má NinaKrížovkyKrížovky

Mozog podľahne panike a začne hasiť. Čo sa deje po zjedení štipľavého jedla?

Ako telo bojuje s pocitom pálenia.

Neopakovateľnú štipľavú chuť čili papričiek má na svedomí látka kapsaicín. Jej syntetická podoba našla uplatnenie v algeziológii - liečbe bolesti.Neopakovateľnú štipľavú chuť čili papričiek má na svedomí látka kapsaicín. Jej syntetická podoba našla uplatnenie v algeziológii - liečbe bolesti. (Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

BRATISLAVA. Stačí kúsok silnej papričky, alebo pálivej omáčky a v tele sa spustí hotový orchester. Začína sa v ústach, šteklenie takmer okamžite vystrieda intenzívny pocit pálenia.

Ak je rastlina skutočne pikantná, z úst sa účinok prenesie aj na oči a nos. Človeka zalejú slzy, hlieny zaplavia nos a hrdlo.

Prečítajte si tiež: Štikútka. Prečo vznikla a ako zastaviť čkanie? Čítajte 

Rastliny si vytvárajú štipľavé látky preto, aby ich nespásali zvieratá. Evolúcia zariadila, aby čo najviac dráždili pokožku a sliznice cicavcov.

Stratégia rastlín účinkovala až do chvíle, kým sa nedostala do kontaktu s človekom. S výnimkou zvláštneho čínskeho primáta, ktorý pripomína vevericu, je jediným cicavcom, ktorý štipľavú potravu vyhľadáva.

SkryťVypnúť reklamu

Náklonnosť k štipľavému jedlu, má človek podľa fínskych vedcov dokonca zapísanú v génoch.

Čo presne sa odohráva v ľudskom tele po tom, čo zje pikantnú rastlinu?

Kde sa berú pocity pálenia

Za pocity pálenia je v paprikách zodpovedný alkaloid kapsaicín. Pikantnú chuť chrenu, wasabi alebo horčice zas spôsobuje olej alyl izotiokyanát.

Obe látky sa viažu na receptory, ktoré obvykle slúžia na vnímanie bolesti.

Keď kapsaicín zasiahne receptory jazyka označované ako TRPV1, spustí chemickú reakciu a nervovými zakončeniami vyšlú signál do mozgu.

Kapsaicín sa zároveň viaže na receptory na jazyku, ktoré rozpoznávajú teplo. Práve preto vnímame štipľavé jedlá ako "pálivé".

Štipľavosť teda nemožno považovať za chuť v pravom slova zmysle, ide skôr o kombináciu vnemov, ktoré si vysvetľujeme ako bolesť a horúčavu.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5VQH na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5VQH na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku
  2. Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie
  3. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska
  4. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  5. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  6. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  7. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  8. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  9. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  10. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  1. Viete, ako vzniká kvalitná šálka espressa?
  2. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku
  3. Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie
  4. Rozdávajú sa dotácie na tepelné čerpadlá. Využite to, kým sa dá
  5. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska
  6. Keď sa inšpiráciou stane samotné víno
  7. Nezávislý test autokamer TESTADO dal vysoké hodnocení 9.1! Komu?
  8. O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku
  9. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 50 064
  2. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 15 298
  3. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 13 913
  4. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 12 903
  5. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 12 067
  6. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 783
  7. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 10 429
  8. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky 10 296
  9. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 10 103
  10. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 9 212
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Prečo?, Mozog, Zdravá strava
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Mgr. Boris Kollár. Od mafie cez Skalicu za šéfa parlamentu

Predseda Národnej rady v desiatich bodoch.

Boris Kollár
Cynická obluda

Mesiac vytriezvovania

Jún bol mesiacom všelijakého demaskovania a dúfajme, že aj mnohých vytriezvení.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Kam siahajú Kollárovci

Sme rodina je v koalícii so všetkými.

Peter Tkačenko