Je tu sezóna čerstvej zeleniny. Čo s dusičnanmi?

Zdá sa, že dnes je takmer nemožné kúpiť si potravinu, ktorá by nebola nejakým spôsobom prifarbená, prichutená, zahustená či zakonzervovaná. O to viac sa tešíme na sezónu čerstvých šalátov, mrkvičiek, kalerábov, mladých cibuliek. Lenže tu nás strašia ...

Zdá sa, že dnes je takmer nemožné kúpiť si potravinu, ktorá by nebola nejakým spôsobom prifarbená, prichutená, zahustená či zakonzervovaná. O to viac sa tešíme na sezónu čerstvých šalátov, mrkvičiek, kalerábov, mladých cibuliek. Lenže tu nás strašia zase dusičnany.

Čo je na nich nebezpečné?

"Dusičnany v nízkych koncentráciách nie sú pre dospelého a zdravého človeka nebezpečné, obličky ich pomerne rýchlo zlikvidujú. Toxicita vyššej hladiny dusičnanov v potravinách spočíva v tom, že sa za určitých podmienok môžu premieňať na dusitany, ktoré sa môžu za určitých okolností podieľať na vzniku rakovinotvorných nitrosamínov," hovorí Ing. Anna Prugarová, členka Odboru potravinárstva a výživy obyvateľstva Slovenskej akadémie poľnohospodárskych vied.

Dusitany vznikajú aj priamo v zelenine, baktérie, ktoré premieňajú dusičnany na dusitany, sa rozmnožujú pri teplotách od 5 do 15 stupňov Celzia, preto sa napríklad nesmie ohrievať špenát.

K pokrmom pripraveným zo špenátu, kalerábového prívarku či kapusty, ktorá má vysoký obsah dusičnanov, napríklad nejedzte údeniny, pretože tie obsahujú dusičnany a dusitany z nakladacích zmesí.

Dusitany môžu byť aj životu nebezpečné. Dojčatám môžu zablokovať prenos kyslíka v tele a môže dôjsť až k uduseniu.

(uj)

Lekári odporúčajú

3 vyhýbajte sa jarnej rýchlenej a nesezónnej zelenine neznámeho pôvodu

3 dávajte prednosť zelenine z ekologického poľnohospodárstva (v kvalite BIO),

3 najmä dojčatám nepodávajte čerstvú zeleninu, ak je neznáma, ale radšej detskú výživu, ktorá spĺňa prísnejšie predpisy

3 nechajte si urobiť rozbor vody z vlastného zdroja na obsah dusičnanov

3 obmedzte konzumáciu údenín a ostatných "ružových" mäsových výrobkov

3 pre dusičnany je stanovený prijateľný denný príjem 5 mg na kilogram telesnej hmotnosti (teda asi 350 mg na osobu) a pre dusitany 0,1 mg na kilogram (teda asi 7 mg na osobu). Na prekročenie tejto hodnoty treba zjesť asi 1,4 kg údeninových výrobkov.

Dusičnany možno minimalizovať

3 varením vo vode, stratí sa však zároveň veľa vitamínu C

3 odstránením silných rebier a vonkajších listov

3 konzumáciou ihneď po uvarení

Kde býva najviac dusičnanov

zelenina s vysokým obsahom dusičnanov

3 špenát, hlávkový šalát, červená repa, cuketa, reďkovka, kel, kapusta, karfiol, koreňová zelenina

zelenina so stredným obsahom dusičnanov

3 patizón, pór

zelenina s najmenším obsahom dusičnanov

3 plodová zelenina - rajčiny, papriky, zemiaky, hrášok, fazuľa, uhorky, cibuľa, cesnak.

Ako znížiť príjem dusičnanov v strave

(rady Ing. Prugarovej)

1. dávajte si pozor na kombináciu potravín

K pokrmom pripraveným zo zeleniny, ktorá má vysoký obsah dusičnanov - napríklad špenát, hlávkový šalát, kalerábový prívarok či kapusta nepodávajte údeniny ani údené mäso, pretože obsahujú dusičnany a dusitany z nakladacích zmesí.

2. zeleninový vývar nemusí byť najzdravší

Majte na mysli, že pri varení sa do vody uvoľnia dusičnany, preto zeleninový vývar nie je vhodný pre malé deti.

3. pozor na skladovanie zeleninových pokrmov

Špenátový prívarok nikdy nepripravujte do zásoby. Ak ste ho navarili viac, chytro ho ochlaďte a dajte hneď do chladničky, pri izbovej teplote sa dusičnany rýchlo menia na nebezpečené dusitany a po opätovnom ohriatí pokrmu ich prijmete oveľa viac ako v čerstvo uvarenom špenáte.

4. zemiaky varte radšej bez šupiek

V nich a tesne pod šupkami sa dusičnany najviac koncentrujú. Vodu, v ktorej varíte zemiaky, už ďalej nepoužívajte.

5. dojčatám pri príprave mrkvového odvaru odstráňte stredovú časť mrkvy!

Tá obsahuje oveľa viac dusičnanov ako ostatná časť koreňa.

6. pri spracúvaní surového špenátu odstráňte zvyšky stopiek a rapíky listov.

Čo odrezať a čo vyhodiť?

Koncentrácia dusičnanov je v rôznych častiach rastliny odlišná.

Najvyšie množstvá majú listové stonky a rapíky, žilky, hlúby, špičky koreňov a povrchové vrstvy hľúz. Ako možno dusičnany minimalizovať?

hlávkový šalát

3 odstráňte vonkajšie listy a hlúbik najmenej dusičnanov je vo vnútorných listoch, strede a tzv. srdiečku

kapusta, kel

3 odrežte hlúb a rebrá listov, zvýšený obsah je aj v stopkách

karfiol

3 vyhoďte hlúb (tento často jedia ľudia, lebo chutí ako mladý kaleráb) najmenej dusičnanov je v povrchových častiach ružíc

kaleráb

3 pozor na stopky a mladé lístky, tiež spodnú koreňovú časť buľvy

mrkva, petržlen

3 stredný stržeň obsahuje až 90 percent, vonkajšie vrstvy okolo 10 percent, odrežte aj špičku koreňa a vrchnú časť pod vňatkou

vňatka

3 pri rýchlenom petržlene je aj vňatka bohatá na dusičnany

tekvica podlhovastá

3 odrežte oba konce

patizón, reďkovky, uhorky, cuketa

3 olúpte ich, v šupe sa dusičnany koncentrujú najviac

mladá cibuľka

3 jej vňatka nie je vhodná pre malé deti, naopak v bielej časti cibuľky je najmenej dusičnanov

cvikla

3 vrchná časť buľvy pod listami obsahuje až 65 percent z celkového množstva dusičnanov

nezrelá zelenina

3 zelenina zberaná v štádiu plnej zrelosti má nižší obsah dusičnanov ako nezrelá, preto napríklad mladá jarná mrkvička obsahuje omnoho viac dusičnanov ako zrelá mrkva.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  2. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  4. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  5. Investment Advisory Guide for Slovakia
  6. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  7. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  8. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  1. Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK
  2. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  3. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  4. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  5. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  6. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  8. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  9. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  10. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 24 823
  2. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 20 779
  3. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 19 786
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 17 320
  5. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 15 914
  6. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 12 662
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 6 878
  8. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 5 076
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 4 967
  10. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 4 687

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Mistrík odstúpil z prezidentského súboja, podporil Čaputovú

Mistríkovo rozhodnutie ocenil aj prezident Kiska a tiež podporil Čaputovú.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Toto by Čaputová nemala zahodiť

Po dvadsiatich rokoch môže prvé kolo vyhrať blok mimo Smeru a HZDS.

AUTO

Prichádza malé SUV Škoda Kamiq. Aké sú naše prvé dojmy?

Zaboduje priestorom aj bohatou výbavou.

Neprehliadnite tiež

Charakteristický zápach sa objavil niekoľko rokov skôr, než príznaky.
Záchvat paniky môže vzniknúť pre nahromadený stres.
Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.
Ilustračné foto.
Bielenie zubov je lepšie prenechať odborníkom.