SME
Nedeľa, 26. jún, 2022 | Meniny má Adriána

Je tu sezóna čerstvej zeleniny. Čo s dusičnanmi?

Zdá sa, že dnes je takmer nemožné kúpiť si potravinu, ktorá by nebola nejakým spôsobom prifarbená, prichutená, zahustená či zakonzervovaná. O to viac sa tešíme na sezónu čerstvých šalátov, mrkvičiek, kalerábov, mladých cibuliek. Lenže tu nás strašia ...

Zdá sa, že dnes je takmer nemožné kúpiť si potravinu, ktorá by nebola nejakým spôsobom prifarbená, prichutená, zahustená či zakonzervovaná. O to viac sa tešíme na sezónu čerstvých šalátov, mrkvičiek, kalerábov, mladých cibuliek. Lenže tu nás strašia zase dusičnany.

Čo je na nich nebezpečné?

"Dusičnany v nízkych koncentráciách nie sú pre dospelého a zdravého človeka nebezpečné, obličky ich pomerne rýchlo zlikvidujú. Toxicita vyššej hladiny dusičnanov v potravinách spočíva v tom, že sa za určitých podmienok môžu premieňať na dusitany, ktoré sa môžu za určitých okolností podieľať na vzniku rakovinotvorných nitrosamínov," hovorí Ing. Anna Prugarová, členka Odboru potravinárstva a výživy obyvateľstva Slovenskej akadémie poľnohospodárskych vied.

SkryťVypnúť reklamu

Dusitany vznikajú aj priamo v zelenine, baktérie, ktoré premieňajú dusičnany na dusitany, sa rozmnožujú pri teplotách od 5 do 15 stupňov Celzia, preto sa napríklad nesmie ohrievať špenát.

K pokrmom pripraveným zo špenátu, kalerábového prívarku či kapusty, ktorá má vysoký obsah dusičnanov, napríklad nejedzte údeniny, pretože tie obsahujú dusičnany a dusitany z nakladacích zmesí.

Dusitany môžu byť aj životu nebezpečné. Dojčatám môžu zablokovať prenos kyslíka v tele a môže dôjsť až k uduseniu.

(uj)

Lekári odporúčajú

3 vyhýbajte sa jarnej rýchlenej a nesezónnej zelenine neznámeho pôvodu

3 dávajte prednosť zelenine z ekologického poľnohospodárstva (v kvalite BIO),

3 najmä dojčatám nepodávajte čerstvú zeleninu, ak je neznáma, ale radšej detskú výživu, ktorá spĺňa prísnejšie predpisy

SkryťVypnúť reklamu

3 nechajte si urobiť rozbor vody z vlastného zdroja na obsah dusičnanov

3 obmedzte konzumáciu údenín a ostatných "ružových" mäsových výrobkov

3 pre dusičnany je stanovený prijateľný denný príjem 5 mg na kilogram telesnej hmotnosti (teda asi 350 mg na osobu) a pre dusitany 0,1 mg na kilogram (teda asi 7 mg na osobu). Na prekročenie tejto hodnoty treba zjesť asi 1,4 kg údeninových výrobkov.

Dusičnany možno minimalizovať

3 varením vo vode, stratí sa však zároveň veľa vitamínu C

3 odstránením silných rebier a vonkajších listov

3 konzumáciou ihneď po uvarení

Kde býva najviac dusičnanov

zelenina s vysokým obsahom dusičnanov

3 špenát, hlávkový šalát, červená repa, cuketa, reďkovka, kel, kapusta, karfiol, koreňová zelenina

zelenina so stredným obsahom dusičnanov

SkryťVypnúť reklamu

3 patizón, pór

zelenina s najmenším obsahom dusičnanov

3 plodová zelenina - rajčiny, papriky, zemiaky, hrášok, fazuľa, uhorky, cibuľa, cesnak.

Ako znížiť príjem dusičnanov v strave

(rady Ing. Prugarovej)

1. dávajte si pozor na kombináciu potravín

K pokrmom pripraveným zo zeleniny, ktorá má vysoký obsah dusičnanov - napríklad špenát, hlávkový šalát, kalerábový prívarok či kapusta nepodávajte údeniny ani údené mäso, pretože obsahujú dusičnany a dusitany z nakladacích zmesí.

2. zeleninový vývar nemusí byť najzdravší

Majte na mysli, že pri varení sa do vody uvoľnia dusičnany, preto zeleninový vývar nie je vhodný pre malé deti.

3. pozor na skladovanie zeleninových pokrmov

Špenátový prívarok nikdy nepripravujte do zásoby. Ak ste ho navarili viac, chytro ho ochlaďte a dajte hneď do chladničky, pri izbovej teplote sa dusičnany rýchlo menia na nebezpečené dusitany a po opätovnom ohriatí pokrmu ich prijmete oveľa viac ako v čerstvo uvarenom špenáte.

4. zemiaky varte radšej bez šupiek

V nich a tesne pod šupkami sa dusičnany najviac koncentrujú. Vodu, v ktorej varíte zemiaky, už ďalej nepoužívajte.

5. dojčatám pri príprave mrkvového odvaru odstráňte stredovú časť mrkvy!

Tá obsahuje oveľa viac dusičnanov ako ostatná časť koreňa.

6. pri spracúvaní surového špenátu odstráňte zvyšky stopiek a rapíky listov.

Čo odrezať a čo vyhodiť?

Koncentrácia dusičnanov je v rôznych častiach rastliny odlišná.

Najvyšie množstvá majú listové stonky a rapíky, žilky, hlúby, špičky koreňov a povrchové vrstvy hľúz. Ako možno dusičnany minimalizovať?

hlávkový šalát

3 odstráňte vonkajšie listy a hlúbik najmenej dusičnanov je vo vnútorných listoch, strede a tzv. srdiečku

kapusta, kel

3 odrežte hlúb a rebrá listov, zvýšený obsah je aj v stopkách

karfiol

3 vyhoďte hlúb (tento často jedia ľudia, lebo chutí ako mladý kaleráb) najmenej dusičnanov je v povrchových častiach ružíc

kaleráb

3 pozor na stopky a mladé lístky, tiež spodnú koreňovú časť buľvy

mrkva, petržlen

3 stredný stržeň obsahuje až 90 percent, vonkajšie vrstvy okolo 10 percent, odrežte aj špičku koreňa a vrchnú časť pod vňatkou

vňatka

3 pri rýchlenom petržlene je aj vňatka bohatá na dusičnany

tekvica podlhovastá

3 odrežte oba konce

patizón, reďkovky, uhorky, cuketa

3 olúpte ich, v šupe sa dusičnany koncentrujú najviac

mladá cibuľka

3 jej vňatka nie je vhodná pre malé deti, naopak v bielej časti cibuľky je najmenej dusičnanov

cvikla

3 vrchná časť buľvy pod listami obsahuje až 65 percent z celkového množstva dusičnanov

nezrelá zelenina

3 zelenina zberaná v štádiu plnej zrelosti má nižší obsah dusičnanov ako nezrelá, preto napríklad mladá jarná mrkvička obsahuje omnoho viac dusičnanov ako zrelá mrkva.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  2. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  3. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  4. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  6. Inovatívna diagnostika - moderná budúcnosť zdravotníctva
  7. Slovákov láka zakladanie fondov, no väčšina preferuje zahraničie
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny
  1. Na čo slúžia bubnové kosačky a ako vybrať tú správnu?
  2. V Košiciach vznikla inkluzívna škola s finančnou podporou grantu
  3. Lekár U19: „Majstrovstvá Európy sú pre nás vyvrcholením"
  4. Tatra banka získala 2 prestížne ocenenia
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  7. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  8. BILLA vstupuje do sveta e-commerce
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 27 578
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 9 852
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 7 512
  4. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 955
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 854
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 2 775
  7. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 2 382
  8. Mladých inflácia netrápi. Ako zasiahne zábavný priemysel? 1 924
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu