SME
Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

Je tu sezóna čerstvej zeleniny. Čo s dusičnanmi?

Zdá sa, že dnes je takmer nemožné kúpiť si potravinu, ktorá by nebola nejakým spôsobom prifarbená, prichutená, zahustená či zakonzervovaná. O to viac sa tešíme na sezónu čerstvých šalátov, mrkvičiek, kalerábov, mladých cibuliek. Lenže tu nás strašia ...

Zdá sa, že dnes je takmer nemožné kúpiť si potravinu, ktorá by nebola nejakým spôsobom prifarbená, prichutená, zahustená či zakonzervovaná. O to viac sa tešíme na sezónu čerstvých šalátov, mrkvičiek, kalerábov, mladých cibuliek. Lenže tu nás strašia zase dusičnany.

Čo je na nich nebezpečné?

"Dusičnany v nízkych koncentráciách nie sú pre dospelého a zdravého človeka nebezpečné, obličky ich pomerne rýchlo zlikvidujú. Toxicita vyššej hladiny dusičnanov v potravinách spočíva v tom, že sa za určitých podmienok môžu premieňať na dusitany, ktoré sa môžu za určitých okolností podieľať na vzniku rakovinotvorných nitrosamínov," hovorí Ing. Anna Prugarová, členka Odboru potravinárstva a výživy obyvateľstva Slovenskej akadémie poľnohospodárskych vied.

Dusitany vznikajú aj priamo v zelenine, baktérie, ktoré premieňajú dusičnany na dusitany, sa rozmnožujú pri teplotách od 5 do 15 stupňov Celzia, preto sa napríklad nesmie ohrievať špenát.

K pokrmom pripraveným zo špenátu, kalerábového prívarku či kapusty, ktorá má vysoký obsah dusičnanov, napríklad nejedzte údeniny, pretože tie obsahujú dusičnany a dusitany z nakladacích zmesí.

Dusitany môžu byť aj životu nebezpečné. Dojčatám môžu zablokovať prenos kyslíka v tele a môže dôjsť až k uduseniu.

(uj)

Lekári odporúčajú

3 vyhýbajte sa jarnej rýchlenej a nesezónnej zelenine neznámeho pôvodu

3 dávajte prednosť zelenine z ekologického poľnohospodárstva (v kvalite BIO),

3 najmä dojčatám nepodávajte čerstvú zeleninu, ak je neznáma, ale radšej detskú výživu, ktorá spĺňa prísnejšie predpisy

3 nechajte si urobiť rozbor vody z vlastného zdroja na obsah dusičnanov

3 obmedzte konzumáciu údenín a ostatných "ružových" mäsových výrobkov

3 pre dusičnany je stanovený prijateľný denný príjem 5 mg na kilogram telesnej hmotnosti (teda asi 350 mg na osobu) a pre dusitany 0,1 mg na kilogram (teda asi 7 mg na osobu). Na prekročenie tejto hodnoty treba zjesť asi 1,4 kg údeninových výrobkov.

Dusičnany možno minimalizovať

3 varením vo vode, stratí sa však zároveň veľa vitamínu C

3 odstránením silných rebier a vonkajších listov

3 konzumáciou ihneď po uvarení

Kde býva najviac dusičnanov

zelenina s vysokým obsahom dusičnanov

3 špenát, hlávkový šalát, červená repa, cuketa, reďkovka, kel, kapusta, karfiol, koreňová zelenina

zelenina so stredným obsahom dusičnanov

3 patizón, pór

zelenina s najmenším obsahom dusičnanov

3 plodová zelenina - rajčiny, papriky, zemiaky, hrášok, fazuľa, uhorky, cibuľa, cesnak.

Ako znížiť príjem dusičnanov v strave

(rady Ing. Prugarovej)

1. dávajte si pozor na kombináciu potravín

K pokrmom pripraveným zo zeleniny, ktorá má vysoký obsah dusičnanov - napríklad špenát, hlávkový šalát, kalerábový prívarok či kapusta nepodávajte údeniny ani údené mäso, pretože obsahujú dusičnany a dusitany z nakladacích zmesí.

2. zeleninový vývar nemusí byť najzdravší

Majte na mysli, že pri varení sa do vody uvoľnia dusičnany, preto zeleninový vývar nie je vhodný pre malé deti.

3. pozor na skladovanie zeleninových pokrmov

Špenátový prívarok nikdy nepripravujte do zásoby. Ak ste ho navarili viac, chytro ho ochlaďte a dajte hneď do chladničky, pri izbovej teplote sa dusičnany rýchlo menia na nebezpečené dusitany a po opätovnom ohriatí pokrmu ich prijmete oveľa viac ako v čerstvo uvarenom špenáte.

4. zemiaky varte radšej bez šupiek

V nich a tesne pod šupkami sa dusičnany najviac koncentrujú. Vodu, v ktorej varíte zemiaky, už ďalej nepoužívajte.

5. dojčatám pri príprave mrkvového odvaru odstráňte stredovú časť mrkvy!

Tá obsahuje oveľa viac dusičnanov ako ostatná časť koreňa.

6. pri spracúvaní surového špenátu odstráňte zvyšky stopiek a rapíky listov.

Čo odrezať a čo vyhodiť?

Koncentrácia dusičnanov je v rôznych častiach rastliny odlišná.

Najvyšie množstvá majú listové stonky a rapíky, žilky, hlúby, špičky koreňov a povrchové vrstvy hľúz. Ako možno dusičnany minimalizovať?

hlávkový šalát

3 odstráňte vonkajšie listy a hlúbik najmenej dusičnanov je vo vnútorných listoch, strede a tzv. srdiečku

kapusta, kel

3 odrežte hlúb a rebrá listov, zvýšený obsah je aj v stopkách

karfiol

3 vyhoďte hlúb (tento často jedia ľudia, lebo chutí ako mladý kaleráb) najmenej dusičnanov je v povrchových častiach ružíc

kaleráb

3 pozor na stopky a mladé lístky, tiež spodnú koreňovú časť buľvy

mrkva, petržlen

3 stredný stržeň obsahuje až 90 percent, vonkajšie vrstvy okolo 10 percent, odrežte aj špičku koreňa a vrchnú časť pod vňatkou

vňatka

3 pri rýchlenom petržlene je aj vňatka bohatá na dusičnany

tekvica podlhovastá

3 odrežte oba konce

patizón, reďkovky, uhorky, cuketa

3 olúpte ich, v šupe sa dusičnany koncentrujú najviac

mladá cibuľka

3 jej vňatka nie je vhodná pre malé deti, naopak v bielej časti cibuľky je najmenej dusičnanov

cvikla

3 vrchná časť buľvy pod listami obsahuje až 65 percent z celkového množstva dusičnanov

nezrelá zelenina

3 zelenina zberaná v štádiu plnej zrelosti má nižší obsah dusičnanov ako nezrelá, preto napríklad mladá jarná mrkvička obsahuje omnoho viac dusičnanov ako zrelá mrkva.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  2. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  3. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  4. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Slováci sú chlebovým národom
  2. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  3. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  4. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  5. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  8. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  9. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 904
  2. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 11 676
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 11 170
  4. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 11 035
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 10 243
  6. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 9 708
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 9 174
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 950
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 733
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 7 478

Hlavné správy zo Sme.sk

V Gorile počuť šušťanie bankoviek aj stretnutia, ktoré spis nespomína

Nahrávka korešponduje so spisom zverejneným pred ôsmimi rokmi.

Ústredné postavy internetového spisu Gorila: Jaroslav Haščák, partner skupiny Penta, Anna Bubeníková, bývalá šéfka Fondu národného majetku za SDKÚ a Jirko Malchárek, bývalý minister hospodárstva za ANO.
Podcast Dobré Ráno
Píše Branislav Benčat

Čoho sa Haščák bojí

Kontakt s Pentou môže byť čoraz rizikovejší.

Nahrávka Gorily: Demokracia je na hovno systém, hovorí Haščák

Nahrávka zachytáva aj známe vyjadrenie Haščáka.

Spolumajiteľ investičnej skupiny Penta Jaroslav Haščák. Kauza Gorila je jednou z najväčších káuz Fondu národného majetku SR, ktorý zanikol o polnoci z 31. decembra 2015 na 1. januára 2016.