SME
Utorok, 25. február, 2020 | Meniny má Frederik(a)

Gastroenterologička: Celiakia sa môže prejaviť kedykoľvek. Nie je vrodená

Ako sa diagnostikuje celiakia u detí.

MUDr. Renáta Szépeová PhD.  absolvovala Jesseniovu lekársku fakultu UK v Martine. Má atestácie v odbore pediatria a špecializačnú atestáciu v odbore detská gastroenterológia. Je primárkou detského oddelenia v Nemocnici v Žiari nad Hronom. Pracuje aj ako ambulantný pediater a gastroenterológ.MUDr. Renáta Szépeová PhD. absolvovala Jesseniovu lekársku fakultu UK v Martine. Má atestácie v odbore pediatria a špecializačnú atestáciu v odbore detská gastroenterológia. Je primárkou detského oddelenia v Nemocnici v Žiari nad Hronom. Pracuje aj ako ambulantný pediater a gastroenterológ.(Zdroj: FOTO - MICHAL GEDEON)

Pribúda ľudí alergických na niektoré zložky potravín, rozšírená je celiakia.

O ochorení, ktoré sa prejavuje ako precitlivenosť na lepok, jeho komplikovanej diagnostike, aj o príčinách dlhých čakacích lehôt rozpráva detská gastroenterologička RENÁTA SZÉPEOVÁ.

Článok pokračuje pod video reklamou

Dnešné deti majú možnosť sa oveľa zdravšie stravovať ako dnešní dospelí, ktorí vyrastali na klasickej strave. Každú nedeľu sa klepali rezne, mäso sa jedlo hlavne s ryžou, zeleninové jedlá boli neobvyklé. Máme nádej, že budú naše deti zdravšie ako my?

Môžu aj nemusia. To, čo budú deti konzumovať, závisí od toho, čo im ponúkneme a čo ich naučíme jesť.

Na jednej strane máme veľký výber čerstvých, kvalitných potravín, ale na druhej strane množstvo sladkostí, sladených nápojov, polotovarov s veľkým množstvom farbív, stabilizátorov či iných cudzorodých látok. Máme podmienky, aby boli zdravšie, ale obávam sa, že túto šancu nevyužívame dostatočne.

Súvisiaci článok Pediatrička: Imunita sa dá vybudovať len očkovaním alebo prekonaním choroby Čítajte 

Vo Veľkej Británii vzbudil rozruch prípad chlapca, ktorý jedol iba hranolčeky, až kým nezačal prichádzať o zrak. Na druhej strane, mladí ľudia sa zaujímajú o zdravé stravovanie viac ako kedysi. Dočkáme sa niekedy konca fast foodov s vyprážanými jedlami?

To asi nie, v tomto segmente prevládajú iné záujmy ako zdravé stravovanie.

Strašiakom dneška je lepok. Mnohí ho vylučujú zo stravy, aj keď netrpia jeho neznášanlivosťou. Je to správne?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6JQX na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6JQX na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

Téma: Rozhovory z denníka SME

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Alergia, Rozhovory o zdraví, Celiakia

Hlavné správy zo Sme.sk

Rakúsko potvrdilo dva prípady nákazy koronavírusom

Prítomnosť vírusu potvrdili dve série testov.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter a vľavo Erik Tomáš (obaja SMER).

Orbán podáva ruku aj slovenským Maďarom

Maďarské strany nemajú istú účasť v parlamente.

Orbánna rokovani s predstaviteľmi Strany maďarskej komunity (MKP) v Budapešti 11. apríla 2017.
Komentár šéfredaktorky

Keď už Slota nechce zrovnať Budapešť so zemou. Ako budú voliť Maďari na Slovensku

Nie je dobré vytvárať kategórie dobrých a zlých.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME