SME
Pondelok, 12. apríl, 2021 | Meniny má EsteraKrížovkyKrížovky

Histamínová intolerancia: Ako sa prejavuje a ako ju riešiť

Histamínová intolerancia je porucha charakterizovaná nedostatočným rozkladom histamínu.

Diagnostika histamínovej intolerancie je komplikovaný proces.Diagnostika histamínovej intolerancie je komplikovaný proces. (Zdroj: ADOBE STOCK)

Trápia vás bolesti hlavy, ťažkosti s trávením, kožné problémy či dlhodobá únava? Možno máte histamínovú intoleranciu.

Aj keď sa začalo s jej diagnostikou na Slovensku pomerne neskoro, nejde o nové ochorenie.

Čo je to histamínová intolerancia?

Histamínová intolerancia (HIT) je porucha, pri ktorej telo nedostatočne rozkladá látku histamín, ktorý sa následne hromadí v organizme.

Histamín je chemická látka, ktorú si vytvára telo každého človeka, no prijíma ju aj z potravy. V ľudskom organizme má viacero úloh. V mozgu napríklad plní funkciu hormónu bdelosti a prispieva k schopnosti podať okamžitý výkon. Dokáže tiež aktivovať nervový systém či podnietiť tvorbu žalúdočnej kyseliny. Podieľa sa tiež na procese vyvolania zápalov.

Skryť Vypnúť reklamu

Na rozklad histamínu a jeho odbúravanie slúži enzým diamínooxidáza (DAO), ktorý sa nachádza v tenkom čreve. Pri histamínovej intolerancii ľudia trpia práve nedostatkom tohto enzýmu alebo jeho zníženou funkciou, následkom čoho dochádza k hromadeniu histamínu v tele. Výsledkom je reakcia podobná alergii, aj keď v skutočnosti o alergiu nejde.

Ako vzniká intolerancia na histamín?

Za nedostatkom či zlou funkciou enzýmu DAO môže sčasti aj genetika, no častejšie sú príčinou práve sekundárne poruchy.

Funkčnosť enzýmu klesá napríklad s vekom, no môžu ho ovplyvňovať aj:

  • určité ochorenia tráviaceho traktu - syndróm pretekajúceho (deravého) čreva, zápalové ochorenia čreva,
  • lieky, ktoré blokujú funkcie DAO enzýmu alebo bránia jeho tvorbe,
  • alkohol,
  • často sa tiež objaví v sprievode iných intolerancií (napríklad na laktózu).

Telo sa následne borí s histamínom, ktorý prijíma potravou. Ťažkosti, ktoré človek s histamínovou intoleranciou prežíva, vzbudzujú pocit, akoby sa pre neho jedlo stalo nepriateľom. Avšak nemusí tomu tak byť.

Skryť Vypnúť reklamu

Histamínová intolerancia postihuje približne tri percentá populácie, 80 percent je v strednom veku. U detí sa prejavuje len zriedka, keďže práve v detstve je účinnosť DAO enzýmu najlepšia.

Príznaky histamínovej intolerancie

U každého človeka sa príznaky histamínovej intolerancie líšia nielen v množstve, ale aj intenzite a nástupe. U niekoho sa môžu prejaviť vážne ťažkosti, iný nemusí mať žiadne, niekto reaguje ihneď, u niekoho zas ide o chronické prejavy.

Medzi prejavy histamínovej intolerancie patria:

  • kožné problémy - svrbenie, začervenanie, vyrážky a opuchy
  • ťažkosti s trávením - bolesť brucha, nafukovanie, zápchy hnačky
  • problémy s dýchacím systémom - opuch sliznice, upchatý nos, nádcha, zvýšená tvorba hlienov
  • bolesť hlavy - migrény
  • dlhodobá únava
  • nespavosť
  • psychické problémy - depresia, nervozita
  • poruchy menštruačného cyklu
  • poruchy srdcového rytmu
  • vypadávanie vlasov
  • "brain fog" - akési zahmlenie mozgu - sprevádzané zmätenosťou, problémami s pamäťou a sústredením

"Je známe, že histamín ovplyvňuje bdelosť, denné rytmy, pamäť. Dá sa hovoriť o poruche kognitívnych funkcií a predpokladá sa, že súvisí s histamínom, zrejme s jeho receptorom H3," hovorí imunoalergologička Veronika Pružincová z bratislavského Pneumo – Alergo Centra.

Skryť Vypnúť reklamu

Diagnostika histamínovej intolerancie

Diagnostika histamínovej intolerancie je komplikovaný proces a na Slovensku sa vykonáva len od roku 2010. Nejde však o novú diagnózu. Trpeli ňou aj naši predkovia, no len v nedávnej minulosti sa začalo s podrobnejším výskumom tohto metabolického ochorenia.

Ak človek pravidelne trpí niektorými z vyššie spomenutých symptómov, mal by vyhľadať odbornú pomoc alergológa - imunológa.

Test na histamínovú intoleranciu sa robí z krvi, z ktorej sa v laboratóriu zistí hodnota a funkcia enzýmu DAO.

Zároveň sa vykonáva aj eliminačno-expozičný test, ktorým sa pacient testuje na histamínovú intoleranciu doma.

Jeho úlohou je vylúčiť zo svojho jedálnička tie potraviny, o ktorých predpokladá, že sú spúšťačom jeho zdravotných ťažkostí. Takéto testovanie môže trvať zhruba mesiac. Počas neho sa pacient postupne vystavuje účinkom jednotlivých potravín a pozorne sleduje svoje reakcie. Ak sa mu problémy vrátia, ide s najvyššou pravdepodobnosťou o ukazovateľa histamínovej intolerancie.

Histamínová diéta

Prvú pomoc v liečbe histamínovej intolerancie predstavuje celková zmena životného štýlu a úprava jedálnička na nízkohistamínovú diétu.

Existuje niekoľko zoznamov, ktoré rozdeľujú potraviny na tie, ktoré majú vysoké množstvo histamínu a tie, ktoré ho obsahujú len v obmedzenej miere. Niektoré zoznamy sa vylučujú, iné sa len mierne odlišujú, a to aj preto, lebo každý histaminik môže znášať jednotlivé potraviny v inej miere.

To, čo vyhovuje jednému, naopak nemusí vyhovovať druhému. Na žiadnu univerzálnu antihistamínovú diétu sa preto nemožno spoliehať a účinok jednotlivých potravín by mal každý človek overiť v prvom rade sám na sebe.

Často sa histaminici v hľadaní vhodných potravín riadia švajčiarskym zoznamom. Ani ten však nefunguje stopercentne.

Medzi potraviny s vysokým obsahom histamínu, ktoré najpravdepodobnejšie vyvolajú u osoby s histamínovou intoleranciu zdravotné ťažkosti, patria:

  • zrejúce syry (najmä ementál, čedar, camembert)
  • tavené syry
  • probiotické jogurty, bryndza
  • údené a fermentované mäso (klobásy, párky, šunky, salámy)
  • ryby (sušené ryby, ančovičky, tuniak, sardinky, makrela)
  • morské plody
  • kyslá kapusta
  • kvasené a konzervované potraviny (nakladané uhorky, čalamáda)
  • tofu
  • sójová omáčka
  • paradajky (omáčky, pretlaky, kečup)
  • baklažán
  • špenát
  • avokádo
  • strukoviny (sója, hrach, šošovica, cícer)
  • droždie (teda aj výrobky z nich ako kysnutý chlieb, koláče)
  • alkohol (víno, šampanské, pivo)
  • čokoláda, kakao

Potraviny, ktoré narúšajú rozklad histamínu a ktorých účinky tiež môžu vyvolať u histaminika komplikácie:

  • alkohol
  • káva (problematický môže byť kofeín)
  • čierny čaj, niektoré z bylinných čajov, nápoje kolového typu
  • paradajky
  • jahody, maliny, brusnice a iné lesné ovocie
  • citrusy
  • ananás, papája
  • čokoláda, kakao
  • orechy (niektoré druhy, napríklad vlašské)
  • surový vaječný bielok
  • morské plody
  • ocot
  • korenie (štipľavá paprika, čili, škorica, anýz, muškátový orech, kari, sladké drievko)
  • konzervačné látky a farbivá v potravinách

Naopak potraviny s nízkym obsahom histamínu, ktoré histaminici môžu dobre tolerovať, sú:

  • čerstvé mäso (chladené, mrazené, alebo čerstvé), najmä kuracie mäso
  • čerstvé ryby
  • vaječný žĺtok
  • čerstvé ovocie (ako napríklad melón, jablká, banán; výnimkou sú jahody, citrusy a bobuľové ovocie)
  • čerstvá zelenina (ako napríklad hokkaido, zemiaky, karfiol, mrkva, cuketa; výnimkou sú paradajky, baklažán, špenát)
  • cestoviny, ryža, quinoa, pšeno
  • cereálie, ovsené vločky
  • ryžové chlebíky a krekry
  • čerstvé pasterizované mlieko, náhrady mlieka (kokosové, ryžové mlieko)
  • maslo, smotana, tvaroh
  • čerstvé syry (cottage, ricotta, mozzarella)
  • tahini
  • kokos
  • väčšina olejov na varenie
  • väčšina necitrusových ovocných džúsov

U histamínovej intolerancii je základom konzumovať čo najčerstvejšie jedlá, pretože aj skladovaním sa v potravinách postupne hromadí histamín. Vyhnúť by ste sa tiež mali polotovarom a konzervovaným jedlám.

Pozrite si recepty na nízkohistamínové jedlá a zákusky.

"Väčšina pacientov vie zjesť malé množstvo hocijakej potraviny, treba si však dávať potom pozor na kombinácie - aby väčšina jedla na tanieri bola tá s menším obsahom histamínu," vysvetľuje imunoalergologička Pružincová.

"Pri počiatočnej prísnej diéte predpokladáme úpravu podmienok v čreve a následné zlepšenie kvantity enzýmu. To je potom samozrejme lepšie východisko pre postupné zapájanie ďalších potravín," dodáva.

Zároveň to neznamená, že si človek už do konca života musí odopierať potraviny, v ktorých sa nachádza histamín dokonca aj vo väčšej miere a ktoré mu robia zle. Stav sa totiž môže postupne zlepšiť, hoci nie vždy úplne vyliečiť.

"Ak je histamínová intolerancia sekundárna a spôsobuje ju iné ochorenie, môže zmiznúť s liečbou takejto základnej príčiny. Niekedy stačí napríklad len upraviť črevnú flóru. U niektorých môže byť však histamínová intolerancia aj celoživotná," hovorí Pružincová.

Potlačiť negatívne účinky z nesprávneho zvoleného jedla môžu aj výživové doplnky s obsahom DAO enzýmu. Ich užitie tesne pred konzumáciou dokáže pomôcť lepšiemu rozkladu histamínu v tele.

Stiahnite si PDF zoznam nízkohistamínových potravín, od ktorého sa môžete odraziť pri testovaní znášanlivosti jednotlivých surovín.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  2. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  3. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  4. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  5. Nové medzinárodné príležitosti vo vzdelávaní 2021 – 2027
  6. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19
  7. Pán Králiček: Aj keď predávate „len“ kávu, musíte inovovať
  8. Novinka, ktorá sa neodmieta: Niké predstavuje Bonus bez limitu
  9. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko
  10. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov?
  1. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  2. Helping people with apps and social networks in Kosice
  3. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  4. Virtuálny Suptech workshop o Blockchain technológiách
  5. Ranný rituál plný zdravia pre celú rodinu
  6. Koľko ovocia by ste mali denne zjesť? Máme odpoveď
  7. Wüstenrot poisťovňa dosiahla čistý zisk 1,8 milióna eur
  8. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  9. Skúšanie a monitorovanie technických systémov na FVT
  10. Prekonalo Vaše dieťa COVID-19?
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 30 358
  2. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 27 519
  3. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov? 23 699
  4. Úspech predali Američanom. Ako sa zrodil slovenský 3D sen? 22 578
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 15 456
  6. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 14 756
  7. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 10 809
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 10 260
  9. Aj sladkosti môžu byť zdravé. Viete, ako ich spoznáte? 8 283
  10. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 7 523
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Alergia

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Hormóny, Potraviny
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Hlavný hygienik JÁN MIKAS obvykle vystupuje zmierlivo a rozhodnutia politikov nekritizuje.

Hlavný hygienik zažíva aj útoky od ľudí. Tvrdí, že frustráciu z pandémie chápe.

9 h

Čo hovorí správa špeciálnej komisie?

7 h

Neprehliadnite tiež

Cviklu by ste mali jesť pravidelne.

9. apr

Ako znížiť histamín v tele? Okrem liekov zaberá aj správne nastavená strava či vhodne zvolený šport.

8. apr
Ilustračná foto - laboratórium

Látka potláča najmä metastázovanie.

8. apr
Očkovanie vakcínou AstraZeneca.

EMA prehodnocovala vakcínu.

7. apr