Dyňa červená, ľudovo prezývaná aj ako melón červený či vodový, sa teší obrovskej obľube. A to už celé tisícročia.
Ako si vybrať dobrý melón? Klopanie nemusí vypovedať nič ČítajteO jej zdravotných benefitoch sa presvedčili už starí Egypťania pred viac ako štyritisíc rokmi, ktorí ju dávali faraónom do hrobiek, aby sa ňou mohli živiť aj v posmrtnom živote.
Keďže verili, že človeka čaká po smrti ešte dlhá cesta, nesmeli ho nechať odísť z tohto sveta bez dostatočného zdroja vody.
Dnes je o melóne známe, že z 92 percent obsahuje vodu, čo vysvetľuje, prečo ho lekári už z čias Hippokrata predpisovali ako prírodné diuretikum. Okrem močopudných účinkov melónom liečili napríklad aj úpal u detí, a to tak, že im na hlavu kládli studenú a šťavou nasiaknutú šupku.
Aké účinky pripisuje červenému melónu súčasná medicína a čo ste o ňom možno nevedeli?
Jedia sa jadierka i kôra
Kým najobľúbenejšou časťou melóna je práve jeho sladká dužina, zelené zvyšky, ako aj jadierka zvyčajne končia v koši. To je však škoda. Aj tieto suroviny sa totiž dajú chutne pripraviť a zároveň z nich môže mať úžitok aj vaše telo.