SME

Chcete maškrtiť a zároveň jesť zdravo? Upečte si doma gaštany

Ako ich správne skladovať a pripravovať?

Pečené gaštany sú chutným a zdravým spestrením stravy.Pečené gaštany sú chutným a zdravým spestrením stravy. (Zdroj: Adobe stock)

Slovensko tvorí severnú hranicu výskytu gaštanov jedlých a sezóna ich zberu už pomaly vrcholí.

V uliciach niektorých miest sa na jeseň zvyčajne šíri lahodná a sladká vôňa pečených gaštanov, ktorá sa nimi vznáša až do vianočných trhov.

Súvisiaci článok Čokoláda nemusí byť prehreškom, ak si viete správne vybrať Čítajte 

Hoci v minulosti bola táto pochúťka oveľa rozšírenejšia, aj dnes ešte môžete natrafiť na stánky, kde vám v papierových vreckách ponúknu navážené čerstvo upečené voňavé a teplé gaštany. Na surové môžete natrafiť v niektorých predajniach potravín či na trhovisku, kde bývajú voľne uskladnené v debničkách.

SkryťVypnúť reklamu

Siahnuť by ste po nich mali hneď z niekoľkých dôvodov. Pod tvrdou gaštanovou škrupinou sa totiž neukrýva len príjemná sladkastá chuť, ale aj množstvo zdraviu prospešných látok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Gaštany pomáhajú tráveniu

Všimli ste si, akú vláčnu textúru majú po upečení? Má to jednoduché vysvetlenie. Na rozdiel od iných orechov majú gaštany nízky obsah oleja a vysoký obsah vody.

Práve voda, bielkoviny a komplexné sacharidy sú v gaštanoch zastúpené v najväčšom pomere. Ich výživové zloženie je preto porovnateľné so zložením iných základných škrobových potravín, ako sú zemiaky či kukurica.

Jediné zo všetkých orechov obsahujú aj vitamín C - jeho množstvom sa takmer vyrovnajú citrónu. V sto gramoch orechov nájdete vyše 40 mg vitamínu C, kým v rovnakom množstve citróna ho je o čosi viac ako 50 mg.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C8C6R na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 694
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 526
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 329
  4. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 12 357
  5. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 666
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 981
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 613
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 366
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu