LUCIA HAVRLENTOVÁ vyštudovala Ekonomickú fakultu na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici a pracovala ako hotelová manažérka. Na materskej sa podobne ako mnohé mamy začala zaoberať otázkou zdravej výživy. V škôlke však varili "po starom", preto sa rozhodla vziať veci do vlastných rúk. Vedúcou jedálne ZŠ s MŠ na Košariskách je už štvrtý rok. Niektoré inovácie, ktoré zaviedla, sa zhodujú so zmenami, ktoré zaviedlo ministerstvo školstva od septembra.
Patrili ste k rodičom, ktorí boli nespokojní s ponukou školskej jedálne. Ako sa to celé začalo?
Vyrastala som na kopaniciach, kde som nemala ďaleko k lokálnej a sezónnej zelenine. S nástupom detí do materskej školy sme začali s ďalšími mamičkami konzultovať jedálne lístky. Vedúca jedálne aj s kuchárkou boli ústretové, ale v zásade nechápali, o čo nám ide. Akoby v tej školskej jedálni zastal čas. Chýbalo aj technologické vybavenie, nemali kapacitu, aby spracovávali čerstvú zeleninu.
Obec sa postavila k problému čelom. Jedna mamička pomohla napísať projekt, kúpilo sa vybavenie a začalo sa aj s osvetou. A po materskej som sa zamestnala priamo v školskej jedálni, takže sme zmeny mohli začať robiť zvnútra.
Nenarazili ste na obavy, že jedlo nebude chutné?
Keď varíte zo základných a z kvalitných potravín bez pridaných umelých dochucovadiel a podľa správnej technologickej prípravy, tak to finálne jedlo nemôže byť iné ako chutné. To sa nám potvrdilo.
Ragú z daniela či batátový krém môžu v jedálňach podávať od septembra ČítajteHľadali ste aj lokálnych dodávateľov ešte predtým, ako sa toto pravidlo dostalo do metodiky?