Aj výroba potravín je veda. Odborníci zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre vyrábajú krekry, sušienky, keksíky či pečivo, ktoré majú vyššiu nutričnú hodnotu alebo špeciálne zloženie. Vďaka nemu sú vhodné aj pre celiatikov, cukrovkárov alebo pacientov s laktózovou intoleranciou.
"Zameriavame sa najmä na tradičné slovenské plodiny. Často používame rôzne druhy strukovín, nakoľko sú dobrým zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny, vitamínov, minerálov a iných cenných látok," objasňuje pre SME vedkyňa VERONIKA VALKOVÁ z Laboratória cereálnych technológií AgroBioTech SPU.
Čo sa v rozhovore dozviete
- Či sa dajú syntetické látky v potravinách vždy nahradiť prírodnými alternatívami
- Ako prebieha výroba nových potravín, keksíkov, krekrov, sušienok alebo pečiva
- Z akej zeleniny a ovocia sa dajú nové zmesové múky vyrobiť
- Ako vedci zmesové múky vyrábajú
- Ako merajú nutričné hodnoty nových produktov
- Čo je ťažké pri výrobe potravín pre celiatikov
- Ako dlho trvá vyrobiť novú potravinu
Ako odhadujete, že bude vyzerať naša strava v blízkej budúcnosti?
Predpokladám, že v budúcnosti nás určite čakajú zmeny v stravovacích návykoch. Môžu byť podmienené najmä nutnosťou zvýšenia produkcie potravín, aby jej bol dostatok pre všetkých obyvateľov planéty.
Jednou z možností môže byť napríklad konzumácia hmyzu ako alternatívy ku konzumácii mäsa, ktorá je na vzostupe.
Myslíte si, že sa dnes ľudia viac zaujímajú o zloženie potravín než v minulosti?
Určite áno. Dokonca to omnoho viac zaujíma aj obchodníkov. Je preukázateľné, že ľudia sa viac zaujímavú o zdravý životný štýl než kedysi. Za posledné desaťročie sa oveľa viac starajú o to, čo jedia, a snažia sa aj vyhýbať umelým látkam, ktoré sa pridávajú do potravín, aby predĺžili ich trvanlivosť. Začali viac hľadať prírodné alternatívy.
A dá sa vždy nájsť prírodná alternatíva?