SME

Alergiu na mäso po uhryznutí kliešťom môžete dostať aj na Slovensku. Prvý prípad je zo Stupavy

Ochorenie je v Európe čoraz rozšírenejšie.

Samuel Hitka (Zdroj: Marko Erd)

AKTUALIZOVANÉ: Do textu sme doplnili vyjadrenie Onkologického ústavu sv. Alžbety.

V lete 2019 išiel jedenásťročný Samuel Hitka s rodičmi na obľúbený hamburger do reštaurácie v Stupave. Nebolo to nič nezvyčajné, pretože patrili k pravidelným hosťom. Nevšedná však bola o niekoľko hodín neskôr reakcia jeho organizmu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Po celom tele mal vyrážky, dostal anafylaktický šok a začal sa dusiť," hovorí pre denník SME jeho mama Ľubica Hitková.

"Mysleli sme si, že v jedle bola sója, na ktorú je alergický. Nikdy však na ňu nemal takú agresívnu reakciu. Majiteľ reštaurácie dokonca kvôli nám telefonoval dodávateľom a overoval si zloženie mäsa, ktoré bolo v hamburgeroch," pridáva detaily.

Vtedy ešte netušila, že anafylaktické šoky sa na dvanásť mesiacov stanú bežnou súčasťou ich života a v taške bude mať pre syna vždy pripravenú injekciu adrenalínu pre prípad núdze.

Až v roku 2020 prišli lekári na dôvod jeho stavov. Samuel sa stal prvým pacientom na Slovensku, ktorému diagnostikovali alfa-gal syndróm, teda alergickú reakciu na mäso, ktorú vedci spájajú s uhryznutím kliešťa.

Príznaky sú podobné potravinovým alergiám

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C8YGV na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu