AKTUALIZOVANÉ: Do textu sme doplnili vyjadrenie Onkologického ústavu sv. Alžbety.
V lete 2019 išiel jedenásťročný Samuel Hitka s rodičmi na obľúbený hamburger do reštaurácie v Stupave. Nebolo to nič nezvyčajné, pretože patrili k pravidelným hosťom. Nevšedná však bola o niekoľko hodín neskôr reakcia jeho organizmu.
"Po celom tele mal vyrážky, dostal anafylaktický šok a začal sa dusiť," hovorí pre denník SME jeho mama Ľubica Hitková.
"Mysleli sme si, že v jedle bola sója, na ktorú je alergický. Nikdy však na ňu nemal takú agresívnu reakciu. Majiteľ reštaurácie dokonca kvôli nám telefonoval dodávateľom a overoval si zloženie mäsa, ktoré bolo v hamburgeroch," pridáva detaily.
Vtedy ešte netušila, že anafylaktické šoky sa na dvanásť mesiacov stanú bežnou súčasťou ich života a v taške bude mať pre syna vždy pripravenú injekciu adrenalínu pre prípad núdze.
Až v roku 2020 prišli lekári na dôvod jeho stavov. Samuel sa stal prvým pacientom na Slovensku, ktorému diagnostikovali alfa-gal syndróm, teda alergickú reakciu na mäso, ktorú vedci spájajú s uhryznutím kliešťa.